Kerken veroordelen Israël

De Wereldraad van Kerken in Genève nam met „grote zorg” kennis van de Israëlische bestorming van een schip met hulpgoederen in internationale wateren.

„We veroordelen de aanval en het doden van onschuldige mensen die poogden humanitaire hulp te leveren aan de mensen in Gaza, die sinds 2007 onder een verlammende Israëlische blokkade leven”, schreef secretaris-generaal dr. Olav Fykse Tveit van de Lutherse Kerk in Noorwegen.

De Nationale Raad van Kerken in de VS sprak zijn verontrusting uit. „De Nationale Raad van Kerken heeft Israëls recht om in vrede en veiligheid te bestaan krachtig gesteund, maar deze aanval op een hulpkonvooi draagt daar niet aan bij”, aldus secretaris-generaal dr. Michael Kinnamon.

De Amerikaanse CMEP (de Kerken voor Vrede in het Midden-Oosten) spreekt zich uit voor de opheffing van de blokkade en humanitaire hulp aan Gaza, zonder daarbij Israëls veiligheid in gevaar te brengen. De CMEP benadrukt de dringende behoefte aan een veelomvattend vredesakkoord tussen Israël en de Palestijnen.

De directeur van de Internationale Christelijke Ambassade in Jeruzalem, Malcolm Hedding, schreef in een verklaring dat radicaal links en moslimextremisten opnieuw de handen ineen hebben geslagen om „roekeloos een publiciteitsstunt uit te voeren die weinig van doen heeft met het leveren van hulp aan Gaza.”

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close