Graf van Jozef vernieuwd

HAR BRACHA – Het onderdeel van het leger dat zich bezighoudt met het burgerbestuur in de Palestijnse gebieden heeft een Arabische aannemer ingehuurd om het Graf van Jozef in Nabloes te herstellen. Deze heeft ondermeer de koepel van deze Joodse heilige plaats vernieuwd.

Dat zegt David Ha’ivri, zegsman van de Joodse nederzettingen in het noordelijk deel van de Westelijke Jordaanoever.

Israël en de Palestijnen kwamen in het Tweede Oslo Akkoord van 1995 overeen dat Joden vrije toegang zouden houden tot het Graf van Jozef nadat de Palestijnen in Nabloes zelfbestuur kregen. Het graf en de bijbehorende jesjiva (Joodse talmoedschool) veranderden in een militaire vesting.

 Maar het Graf van Jozef werd tien jaar geleden in brand gestoken en verwoest door een menigte Palestijnen. Dat gebeurde nadat de tweede Palestijnse opstand uitgebroken was en het Israëlische leger zich terug trok uit het graf en het bestuur overdroeg aan de Palestijnse politie.

Bij de Palestijnse aanval op deze Joodse gebedsplaats kwamen een Israëlische soldaat en achttien Palestijnen om het leven. Een rabbijn die de volgende dag terug wilde keren om de Thora rollen in veiligheid te stellen, werd vermoord.

“In de afgelopen tien jaar stond het graf ontwijd, verwoest en verbrand. De oude dom was opengebroken en alles wat er stond werd geplunderd en gestolen”, zegt Ha’ivri op een berg bij de nederzetting Har Bracha op een punt dat uitziet op het graf. “Dit is de plek waar we het dichtst bij het graf kunnen komen. Hier zitten overdag vaak Joden met het gebeden- en psalmenboek. Zij wensen dat zij bij het Graf van Jozef konden komen.”

Toegang

Twee en een half jaar geleden vroeg de nieuwe burgemeester van de lokale raad van nederzettingen in Samaria, Gershon Mesita, aan de regering en het leger om Joden weer vrije toegang tot het Graf van Jozef te geven. Het leger gaf daarop Joden toestemming het graf regelmatig te bezoeken.

“Bijna elke maand geeft het leger toestemming aan een beperkt aantal Joden om in het midden van de nacht een bezoek te brengen aan het graf. Het leger zorgt voor de escorte. Het bidden begint om middernacht en we keren terug voor zonsopgang. We vragen om deze plaats zonder voorwaarden, gedurende de dag en de hele week te openen. We zien het in ons belang en oefenen druk uit op de autoriteiten.”

Ha’ivri, een vroegere activist voor de rechts-extremistische Kach partij, vindt het van “geestelijk belang” voor Joden om te bidden bij het graf van “een rechtvaardig persoon, zoals Jozef. Zijn twee zonen werden besneden in het Graf van Jozef, toen er nog vrije toegang was.

De nieuwswebsite Arutz Sheva, die nauw met de nederzettingenbeweging is verbonden, meldde dat vorige week honderden Joden op de Berg Gerizim bijeenkwamen om de verwoesting van het graf tien jaar geleden te herdenken. Ze namen een Thorarol mee, waarvan zij hopen dat die teruggeplaatst kan worden in het Graf van Jozef.

 Het dagblad ‘The Jerusalem Post’ meldde dat tien rabbijnen van de religieuze raad in Samaria boos waren dat het leger een Palestijns team vroeg om de renovatie uit te voeren. Ze noemden dat “een tweede ontwijding”. Volgens hen hadden Israëli’s dat moeten doen.

Het Graf van Jozef. Foto's: Alfred Muller.

David Ha'ivri.

 Versie RD: zie hier.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close