Europese druk op Israël groeit

Oost-Jeruzalem: straks hoofdstad van de Palestijnse staat? Foto’s: Alfred Muller

De Europese Unie zou Oost-Jeruzalem moeten behandelen als de hoofdstad van een Palestijnse staat.
Dat schreven Europese consuls bij de Palestijnse Autoriteit in Jeruzalem en Ramallah in een onlangs uitgelekt rapport. De diplomaten verzonden het document naar het Politiek en Veiligheidscomité in Brussel. Het is onzeker of dat de aanbevelingen zal accepteren.
Israël nam Oost-Jeruzalem in de Zesdaagse Oorlog van 1967 in nadat het Jordaanse leger de aanval had geopend. Het trok nieuwe gemeentegrenzen en bouwde Joodse woonwijken in de veroverde gebieden. Ook de Oude Stad en omgeving, met heilige plaatsen die belangrijk zijn voor Joden, christenen en moslims vallen sindsdien onder Israëlische soevereiniteit. De Europese Unie heeft de annexatie van Oost-Jeruzalem niet erkend.
Het officiële standpunt van de Palestijnse leiders is dat Israël zich terug dient te trekken naar de grenzen van voor 1967. Maar Palestijnse onderhandelaars hebben eerder tijdens besprekingen gezegd dat ze akkoord gaan met landruil en dat de meeste Joodse woonwijken in Oost-Jeruzalem onder Israëlisch bestuur kunnen blijven. Dat werd deze week opnieuw bevestigd na de publicatie van de zogeheten ”Palestina Papers” door de Arabische televisiezender Al-Jazeera.

Voor het vervolg, zie hier.

Palestijnen wachten op Europese erkenning

Dr. Nabil Sha’ath spreekt tot diplomaten in het Ambassador Hotel in Jeruzalem.

Palestijnen beschouwen het rapport van de Europese consuls waarin dezen kritiek leveren op het Israëlische beleid in Oost-Jeruzalem, en de groeiende internationale erkenning van de Palestijnse staat als stappen in de goede richting.
Dat zei de Palestijnse PLO-functionaris Nabil Sha’at deze week op een bijeenkomst voor consuls en andere belangstellenden.
Sha’ath vindt dat ook de Europese landen de staat Palestina nu moeten erkennen. Dat de grenzen van Israël en Palestina nog niet zijn vastgesteld in onderhandelingen, is volgens hem geen bezwaar. „Wij zeggen dat onze staat binnen de grenzen van voor 1967 valt. Landen die ons erkennen, hoeven onze grenzen niet te definiëren.”

Voor het vervolg, zie hier.

Ayalon: Geen erkenning maar onderhandelingen

Israël wijst de erkenning van de Palestijnse staat door een toenemend aantal landen af.

Israëlische zegslieden hebben gesteld dat de erkenning in strijd is met de akkoorden van Oslo en de routekaart voor de vrede, een uit 2003 daterend vredesakkoord.

Deze stellen dat beide partijen het door bilateraal overleg met elkaar eens moeten worden. Palestijnen zouden met Israël moeten onderhandelen in plaats van internationale erkenning te zoeken.

Deze week waarschuwde de Israëlische staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, Danny Ayalon, dat „elke gift” die de Palestijnen van de internationale gemeenschap ontvangen, „hun recalcitrantie en maximalistische strategie” bevordert.

Voor het vervolg, zie hier.