„Gebrek aan legitimiteit hét probleem in Midden-Oosten”

Foto: Islamoloog en Miden-Oosten deskundige professor Raphael Israeli. Foto: Alfred Muller

JERUZALEM – De reden van de onrust in de Arabische wereld is niet de werkloosheid, slechte economie of armoede, maar het gebrek aan rechtsgeldigheid van de regeringen in de ogen van het publiek.

Dat is althans de mening van de islamoloog en Midden-Oostendeskundige prof. Raphael Israeli van de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem.

Israeli sprak deze week tot een groep journalisten over de politieke storm die door de Arabische wereld raast. Hij onderscheidt drie soorten regimes in dat gebied. De eerste zijn de monarchieën, waarbij de vorsten de dienst uitmaken. De tweede groep zijn de wat hij noemt „republikeinse monarchieën.” Daarbij trachten de heersers net als in een monarchie het bestuur op hun zoon over te dragen. Dat was in Syrië het geval. President Hosni Mubarak in Egypte probeerde het bestuur eveneens over te dragen aan zijn zoon Gamal.

Deze twee soorten landen houden geregeld verkiezingen, maar ze zijn geen westerse democratieën. In de eerste plaats is het niet zeker dat er op de wettelijk verplichte tijden nieuwe verkiezingen worden gehouden. Het mandaat van bijvoorbeeld Hamas in de Gazastrook en president Mahmud Abbas van de Palestijnse Autoriteit is al verstreken, maar ze zijn nog steeds aan de macht.

Lees hier verder bij refdag.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close