„Immigratie christenen in Israël steeds moeilijker”

De Knesset nam een wet aan die Messiaanse Joden uitsluit van immigratierechten. Christenen kunnen immigreren onder de Wet op Terugkeer als ze Joodse familieleden hebben, maar in de praktijk wordt dat moeilijker.

JERUZALEM – Dale Streisand uit de Verenigde Staten mag niet naar Israël emigreren. Dat vinden het Israëlische ministerie van Binnenlandse Zaken en het Joods Agentschap. Streisand zou aan zending doen.

De instanties lieten de Amerikaan dat weten nadat hij een aanvraag had ingediend om zich in Israël te vestigen, zo zei hij recent tegenover de krant Ha’aretz.

Als reden werd opgegeven dat Streisand een link op zijn Facebookpagina had staan van „een christelijke missionaire website.” Het ging om de link ”klik hierop als je van Jezus houdt”. Zelf zegt Streisand een orthodoxe Jood te zijn, die de Thora bestudeert. De link zou hij van een vriend hebben gekregen.

Handelen het Joods Agentschap en het ministerie hier illegaal? Dat ligt eraan. De wet op terugkeer bepaalt wie zich wel en niet in Israël mag vestigen. De uit 1950 daterende wet stelt dat „elke Jood het recht heeft zich in dit land te vestigen als immigrant.” In 1970 nam de Knesset echter een amendement aan dat stelt dat voor de wet op terugkeer een Jood een persoon is die uit een Joodse moeder is geboren of zich tot het Jodendom heeft bekeerd en „geen lid is van een andere religie.”

Voor Messiasbelijdende Joden is de laatste bepaling geen reden geweest om af te zien van immigratieverzoeken. Ze stellen immers dat ze niet tot een andere godsdienst zijn overgegaan, maar Joden zijn die een andere interpretatie hebben van Wie de Messias is.

Het Israëlische hooggerechtshof denkt daar anders over. …

Lees hier verder.