Syrische president Al-Assad vecht als een leeuw

Professor Moshe Ma'oz van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem.

„De Syrische president Bashar al-Assad staat voor cruciale beslissingen”, zegt Syriëdeskundige prof. Moshe Ma’oz. „Hij vecht om te overleven. En hij vecht als een leeuw. Dat is ook wat de naam Assad betekent: leeuw.”

Moshe Ma’oz sprak deze week tijdens een ontmoeting in Jeruzalem met journalisten over de situatie in Israëls buurland Syrië. De vooraanstaande Syriëkenner is emeritus hoogleraar islam- en Midden-Oostenstudies aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem. Hij doceerde eveneens aan de universiteiten van Columbia en van Harvard (VS). Daarnaast was hij adviseur van de Israëlische premiers David Ben Gurion, Shimon Peres, Yitzhak Rabin en Ehud Barak. Hij schreef ook verschillende boeken over Syrië.

Ma’oz meent dat de onrust in Syrië een gevolg is van de volksopstanden elders in de Arabische wereld. Hij noemt het verbazingwekkend hoe „de barrière van angst” is doorbroken. „De geheime dienst is overal en de veiligheidsdienst haalt mensen uit hun huizen, martelt hen en laat hen verdwijnen. Desondanks gaan jongeren de straat op en riskeren hun leven.” Ook om een andere reden is dat opvallend. „Ongeveer de helft van de bevolking is jonger dan vijftien. Er zijn drie generaties opgegroeid onder de Ba’athpartij, waarbij ze zijn opgevoed in de leer van deze partij en die van het Arabische nationalisme, maar ook dat weerhoudt jongeren er niet van om te demonstreren.

Lees hier verder in het RD.

 

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close