Vredesproces Israël en Palestijnen muurvast na speech Netanyahu 2011

JERUZALEM – Israëliërs en Palestijnen lijken het deze keer met elkaar eens te zijn: het vredesproces zit muurvast na de toespraak van premier Benjamin Netanyahu voor het Amerikaanse Congres van dinsdag.

Israëliërs geloven vooral dat er weinig verandert. Netanyahu heeft tijdens zijn toespraak dinsdag weinig nieuwe dingen gezegd, maar oude posities knap verwoord. Serieuze druk uit de Verenigde Staten is er niet te verwachten, met een Congres dat pro-Israël is en met de verkiezingscampagne voor het presidentschap voor de deur. Want wie president wil worden, dient achter Israël te staan.

Palestijnen geloven dat Netanyahu met zijn speech de kans op heropening van het vredesproces heeft verspeeld. De Palestijnse president Abbas wil alleen met Israël praten als dat land de bouw in de nederzettingen stopzet. De kans dat dat gebeurt is zeer klein. Netanyahu kondigde geen bouwstop aan.

Palestijnen gaan door met hun poging zo in september erkenning van de staat Palestina te krijgen van de meeste landen in de VN. De kans dat de internationale positie van Israël daardoor verslechtert, is groot. Israël zal in de ogen van veel landen dan bezetter zijn van een ander land.

Lees hier verder op de website van het RD.

Website RD voor het hele artikel. http://www.refdag.nl/nieuws/buitenland/vredesproces_israel_en_palestijnen_muurvast_na_speech_netanyahu_1_566304
Website RD voor het hele artikel.