Leger en politie Israël voeren paraatheid op

JERUZALEM – Het leger en de politie in Israël voeren deze week hun paraatheid op vanwege de demonstraties die zijn geland aan de grenzen en in Jeruzalem.

Palestijnen en hun supporters zijn van plan nieuwe pogingen te ondernemen de grenzen met Israël over te steken. De bedoeling is daarmee de nederlaag te markeren die de Arabieren in de Zesdaagse Oorlog van juni 1967 leden. Dat meldt vanmorgen het Israëlische dagblad ‘The Jerusalem Post’.

De website ‘de Derde Intifada’ en de Facebookpagina ‘het aftellen naar de derde Intifada’ hebben gedetailleerde plannen gepubliceerd over marsen naar Israëls grenzen vanuit Syrië, Libanon, Jordanië en Gaza. Verder is het de bedoeling dat tochten worden gehouden naar de Al Aqsa Moskee in Jeruzalem.

Op 15 mei werden er vanuit Libanon en Syrië pogingen ondernomen de grenzen met Israël over te steken. Dat was om de Nakba (de ‘catastrofe’ van de oprichting van de staat Israël) te herdenken. De demonstranten vanuit Libanon werden door het Libanese leger en het Israëlische leger tegengehouden. Bij het plaatsje Majdal Shams op de Golan Hoogte kwamen meer dan honderd Palestijnse vluchtelingen de grens over. Bij deze incidenten vielen dertien doden. De demonstraties waren toen beduidend minder groot dan websites hadden aangekondigd.

De demonstratie zijn nu gepland op 3, 5 en 7 juni. Bonnen bij het leger hebben gezegd dat het aantal troepen langs de grenzen zal worden versterkt en dat ze verwachten dat de demonstraties relatief vreedzaam zullen zijn. Voorlichter Ofir Gendelman van het premierskantoor zei tegenover ‘The Jerusalem Post’ dat Israël zijn grenzen zal verdedigen met “alle noodzakelijke middelen”. Hij wees er ook op dat niet allen die een Facebookpagina steunen ook daadwerkelijk aan een demonstratie meedoen.

Duizenden Israëlische nationaalreligieuzen en hun supporters zullen woensdag in Oost-Jeruzalem marsen houden om de hereniging van de stad in juni 1967 te herdenken. De linkse Sjeik Jarrah Solidariteitsbeweging is van plan een tegendemonstratie te houden. De politie zal vanaf vandaag de paraatheid opschroeven om de kans op botsingen tussen  nationaalreligieuzen en Palestijnen te verkleinen.

Voor versie in RD, zie hier.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close