‘Boycotwet is poging oppositie monddood te maken’

Posters waarin kritiek wordt geuit op de regering in een ondergrondse passage bij het centraal busstation.

JERUZALEM – Meer dan dertig Israëlische hoogleraren in de rechten hebben vrijdag een petitie ondertekend waarin zij de procureur-generaal, Yehuda Weinstein, erop wijzen dat de boycotwet de vrijheid van meningsuiting aantast.

De Knesset nam maandag met 47 tegen 38 stemmen de boycot wet aan. De wet bepaalt dat personen of organisaties die oproepen tot een boycot van Israël of de nederzettingen aansprakelijk kunnen worden gesteld door de slachtoffers van een boycot. Tegenstanders van de wet zeggen dat de vrijheid van meningsuiting in het geding is.

Weinstein zei eerder deze week dat hij bereid is de wet te verdedigen voor het hoog­gerechtshof, hoewel hij bedenkingen heeft bij de wet.

Professor Alon Harel, hoogleraar aan de Hebreeuwse universiteit van Jeruzalem en een van de initiatiefnemers van de petitie, zegt dat de procureur-generaal in Israël relatief onafhankelijk is. Als deze een wet niet tegenover het hooggerechtshof kan ver dedigen, dan is het voor het hof veel gemakkelijker deze af te wijzen. Volgens de hoogleraar kan de boycotwet echter ook door de hoogste rechtbank worden afgewezen als de procureur-generaal zich niet tegen de wet verzet.

Lees hier verder in het RD.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close