Israël houdt rekening met alle scenario’s

Gezicht op de Oude Stad van Jeruzalem. Foto: © 2011 Alfred Muller, all rights reserved

Eind september of in oktober hopen de Palestijnen lidmaatschap te verkrijgen van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Wat daarna zal gebeuren, kan niemand met zekerheid zeggen. Waarschijnlijk is echter dat de situatie voor Israël zal verslechteren.

In de Algemene Vergadering kunnen Palestijnse leiders rekenen op een welwillend oor. Het orgaan heeft een lange traditie van vooringenomenheid tegen Israël en vriendelijkheid tegenover de Palestijnen. Maar het zal de Palestijnse entiteit naar verwachting niet lukken lidstaat te worden. Daarvoor is namelijk toestemming van de Veiligheidsraad nodig. De Verenigde Staten zullen een veto over het verzoek uitspreken.

Politieke leiders in de VS en een aantal andere westerse landen zijn van mening dat de weg naar een Palestijnse staat via de onderhandelingstafel moet lopen. Het is echter wel mogelijk dat de Algemene Vergadering Palestina erkent als niet-lid staat.

Lees hier verder op de website van CvI. Lees ook waarom Jeruzalem gebaat is bij één soevereine macht.

%d bloggers liken dit: