Ahmadinejad, de Mahdi en de bom

De Iraanse president Mahmud Ahmadinejad tijdens een persconferentie bij de Algemene Vergadering van de VN in september 2008. Foto: VN.

In Iran bestaat een apocalyptische verwachting waarbij er een grote oorlog moet worden gevoerd die een eind maakt aan het bestaan van Israël en de komst van de twaalfde imam zal inluiden. „Ahmadinejad wil zijn komst bespoedigen.”

Israëlische defensiespecialisten gaan ervan uit dat de kans dat Iran een nucleair wapen gebruikt klein is – als het er al een heeft. Israël kan het risico dat Iran wél een aanval met kernwapens uitvoert, echter onmogelijk negeren. Iran zal bij een dergelijke onderneming zelfdestructie veroorzaken, maar het is de vraag of dat de leiders zal afschrikken. Het is onzeker of Iraanse leiders zich rationeel zullen gedragen als ze in het bezit zijn van dat wapen.

In Iran bestaat namelijk de apocalyptische verwachting van de komst van de twaalfde imam, Muhammad ibn al-Hasan al-Mahdi. Aan zijn terugkomst op aarde zal een grote oorlog voorafgaan.

Muhammad al-Mahdi (de Mahdi) zou de zoon geweest zijn van de elfde sjiitische imam na de profeet Mohammed, Hasan Askari. Hij zou er volgens sommige sjiitische bronnen hebben uitgezien als een schijnende ster. Hij verdween op vijfjarige leeftijd, maar vandaag de dag zien vele sjiieten uit naar zijn terugkeer.

Aan zijn terugkomst zullen allerlei tekenen voorafgaan. De meningen over de aard van deze tekenen lopen uiteen. Niemand kan zijn terugkeer afdwingen, maar volgens een belangrijke religieuze leider, ayatollah Mesbah Yazdi, moeten moslims er wel naar streven om zijn komst te verhaasten. Een van Yazdi’s beste vrienden is de president van Iran: Mahmud Ahmadinejad.

Lees hier verder op de website van het RD. (Website is op zondag gesloten).

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close