Israël krijgt museum over Bijbel

Hoewel andere musea ook al aandacht besteden aan de Bijbel, wil de regering Netanyahu toch een nieuw museum bouwen dat gewijd is aan de Bijbel. Op de foto het Bijbellandenmuseum in Jeruzalem. Foto: © 2011 Alfred Muller, all rights reserved

JERUZALEM – Het Israëlische kabinet heeft zondag besloten een Bijbel Museum in Jeruzalem of omgeving te bouwen. Het museum moet het dagelijks leven in Bijbelse tijden gaan uitbeelden. Er zal een tuin aan verbonden worden met beelden van personen uit de Bijbel. Dat heeft het Israëlische dagblad Haaretz maandag gemeld.

Premier Benjamin Netanyahu noemde het absurd dat “in het land van de Bijbel” geen centrum aan de Bijbel gewijd is. Israëliërs rekenen normaal gesproken slechts het Oude Testament tot de Bijbel.

De waarde van het museum ligt volgens de premier in het erfgoed van de Bijbel en het feit dat mensen uit Israël en andere landen er toegang tot zullen krijgen.

Het museum zal hoofdzakelijk gefinancierd worden door een groep zonder winstoogmerk genaamd Emek Hatenach (Vallei van het Oude Testament). Deze organisatie beoogt de bekendheid met het boek te vergroten. De regering moet nog besluiten of ze het museum zal steunen, maar minister Yuval Steinitz merkte op dat de organisatie gratis een stuk land krijgt.

Een comité van diverse ministeries zal zich buigen over de vraag waar het museum moet worden gebouwd. Een van de mogelijkheden is het gebouw te plaatsen in de buurt van het Israel Museum en het Bijbellandenmuseum.

Het Israël Museum en het Bijbellanden museum besteden overigens ook al aandacht aan de achtergronden van de Bijbel. Het Israël Museum toont bijvoorbeeld een aantal Dode Zeerollen, waaronder tweeduizend jaren oude teksten van de Bijbel. Het Bijbellandenmuseum belicht de oude culturen waarin de Bijbel gevormd wordt. Het Bijbellandenmuseum opende onlangs een tentoonstelling over de sjofar.

Emek Hatenach lanceerde in september 2006 op de Internationale Boekenbeurs in Moskou een project om wereldwijd mensen een Bijbelvers in hun eigen taal op boekrollen te laten schrijven. In tientallen landen hebben mensen al aan het project meegedaan. Volgende week verhuist het project naar Tanzania, waar verzen in het Swahili zullen worden geschreven. Ook moedigt de organisatie kinderen aan tekeningen van Bijbelse verhalen te maken.

[Dit artikel verscheen ook in het RD]

%d bloggers liken dit: