Interne spanningen in Israël

"Ook wij hebben een stem." Op een demonstratie van de Vrij Israël beweging. Foto: © Alfred Muller

Tot voor kort stoorden seculiere Israëliërs zich nauwelijks aan de gewoonten van de Haredim, ook bekend als ultraorthodoxen. Maar een aantal ontwikkelingen in de afgelopen maanden heeft grote onrust veroorzaakt.

In oktober verlieten honderd vrouwelijke soldaten een militaire ceremonie ter gelegenheid van het religieuze feest Simchat Thora, nadat hun was gevraagd in een aparte ruimte plaats te nemen. In Jeruzalem ontsloeg burgemeester Nir Barkat het raadslid Rachel Azaria als coalitielid, nadat zij bij het hooggerechtshof een petitie had ingediend om de politie en de gemeente te dwingen een einde te maken aan de scheiding tussen mannen en vrouwen tijdens het Loofhuttenfeest op een straat in de ultraorthodoxe wijk Mea Shearim.

Ook begon het de Israëliërs op te vallen dat in Jeruzalem vrouwen in openbare ruimtes zonder hoofd werden afgebeeld. Op steeds meer plaatsen werd scheiding ingevoerd tussen mannen en vrouwen.

Lees HIER verder op de website van het RD. Met onder meer interviews met Mickey Gitzin van de Vrij Israël beweging en Alon Visser, organisator van een actie in bussen.

Hieronder: een demonstratie voor gelijke rechten voor vrouwen in het centrum van Jeruzalem.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close