VS en Israël stellen oefening uit

Een Iron Dome raketafweerinstallatie bij Asjkelon. Foto: IDF woordvoerder.

JERUZALEM – De VS en Israël hebben een defensie-oefening uitgesteld. Dat hebben de Israëlische media zondag gemeld.

De in april geplande oefening had de grootste moeten worden, die de VS en Israël ooit samen gehouden hebben.

Bij de oefening hadden het Israëlische leger en soldaten van het Amerikaanse leger de afweersystemen uit moeten testen die Israël dienen te beschermen tegen raketaanvallen. Defensiebronnen hebben gezegd dat de oefening niets te maken heeft met de dreiging uit Iran.

Israël en de VS geloven echter dat Iran probeert nucleaire wapens te ontwikkelen. Beide landen willen dat voorkomen en sluiten een militaire aanval op Iran niet uit. Iran bezit de capaciteit daarop te reageren met raketaanvallen op Israël, Arabische landen en Amerikaanse militaire doelen.

John Ross, woordvoerder van het Europese Commando (EUCOM) van het Amerikaanse leger zei tegenover de krant ‘The Jerusalem Post’ dat de oefening in de tweede helft van dit jaar gehouden wordt. Bij een dreigende raketaanval kan Israël EUCOM vragen mee te helpen bij de afweer tegen raketten.

Senior commentator Ron Ben-Yishai schreef op de nieuwswebsite Ynet dat Washington ernaar streeft spanningen in het Midden-Oosten te verminderen na Iraanse militaire oefening in de Straat van Hormuz en na de aanval van Iraanse demonstranten op de Britse ambassade in Teheran. De Amerikanen hopen ook dat economische en diplomatieke sancties Iran zullen dwingen gesprekken te openen over zijn nucleaire programma.

Volgens Ben-Yishai heeft de beslissing de oefening uit te stellen ook te maken met financiële overwegingen. Washington heeft zijn defensiebudget voor 2012 met 450 miljard dollar verlaagd. Deze stap is bedoeld om de VS te helpen iets te doen aan de nationale schuld.

In de afgelopen weken heeft defensieminister Ehud Barak overleg gevoerd met het Pentagon over een uitstel van de oefening. De mededeling zondag kwam echter als een verrassing bij hooggeplaatste officieren van de Israëlische luchtmacht.

In het najaar is een mogelijk Amerikaans of Israëlisch offensief tegen Iran een stuk dichter bij dan nu, tenzij de sancties Iran ertoe bewegen van zijn huidige nucleaire programma af te zien. Dat zou mogelijk betekenen dat de oefening vlak voor een oorlog met Iran gaat plaatsvinden. Barak heeft eind vorig jaar in interviews gezegd dat het eind 2012 te laat is om nog een aanval tegen Iran uit te voeren.

(Dit artikel verscheen ook in het RD).

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close