Kans op tweestatenoplossing steeds kleiner

Dr. Menachem Klein van de Bar Ilan Universiteit.

Israëliërs gaan moeilijke keuzes uit de weg, zegt de Israëlische politicoloog dr. Menachem Klein van de Bar Ilan Universiteit. Dat is begrijpelijk, want zowel aan een eenstaatoplossing als aan een tweestatenoplossing is een hoge prijs verbonden. Ze blijven liever bij de status-quo, ook al lopen ze daarmee het risico dat westerse landen hun land niet langer accepteren als liberale democratie.

Ondertussen is het volgens Klein bijna te laat om de klok nog terug te draaien en een tweestatenoplossing te bereiken. Een tweestatenoplossing houdt in dat er in het kader van een vredesovereenkomst een Palestijnse staat naast Israël wordt opgericht. „Vandaag de dag leven we feitelijk al in één staat”, vertelde Klein deze week een groep journalisten. Dat was bijvoorbeeld te zien aan de beslissing van Israël om de vipstatus van de Palestijnse president Mahmud Abbas, die hem permissie gaf ongehinderd te reizen, in te trekken.

Lees hier verder op de website van het RD.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close