Verhit debat over conferentie Bethlehem

Het Bethlehem Bijbelcollege, dat de Christ at the Checkpoint conferentie voor de derde maal organiseert. Foto: © Alfred Muller.
Het Bethlehem Bijbelcollege, dat de Christ at the Checkpoint conferentie voor de derde maal organiseert. Foto: © Alfred Muller.

De derde Christ at the Checkpoint Conferentie (CatC), die volgende week in Bethlehem gehouden zal worden, heeft een verhit debat ontketend in kringen van Messiasbelijdende Joden in Israël.

Tegenstanders van de conferentie stellen dat er op de bijeenkomst een anti-Israëlboodschap te horen zal zijn. De tweejaarlijkse conferentie wordt georganiseerd door leiders van het Bethlehem Bible College. Doel is om de situatie waarin Palestijnse christenen zich bevinden onder de aandacht te brengen van evangelische christenen wereldwijd. Messiasbelijdende Joden leverden ook kritiek op de twee voorgaande conferenties. Toch zal een aantal van hen de derde CatC bijwonen.

De website van het blad Israel Today schrijft dat MessiaansJoodse leiders in een petitie die is gericht aan de sponsors van de bijeenkomst stellen dat ze niet aan de conferentie deelnemen vanwege „de antisemitische inhoud en ondertoon.” Het document is opgesteld door dr. David Friedman en volgens de website ondertekend door vele MessiaansJoodse leiders.

„We roepen alle participanten op hun hart en verstand te onderzoeken inzake hun houding tegenover het Joodse volk en de Joodse natie”, aldus de petitie. Volgens de brief heersen er op de conferentie een anti-Israëlstemming en een sfeer van politieke correctheid, waarbij „de staat Israël en het Joodse volk het mikpunt zijn van constante en hevige kritiek.”

Voorganger Howard Bass van de Messiaans-Joodse gemeente Nachalat Yeshua in Beersheva zegt de conferentie niet te boycotten. Hij is anderzijds niet erg enthousiast. Bass bidt dat de Messiasbelijdende Joden die de conferentie zullen bijwonen wijsheid zullen ontvangen en de juiste woorden zullen spreken.

De opening van de bijeenkomst, maandag, wordt bijgewoond door de Palestijnse premier dr. Rami Hamdalah en de burgemeester van Bethlehem, Vera Babun. Tijdens de slotbijeenkomst, donderdagavond, spreekt de voorzitter van de World Evangelical Alliance (WEA), dr. Geoff Tunnicliffe.