Bethlehem krijgt toeristenbelasting

BETHLEHEM – Toeristen die Bethlehem bezoeken, moeten in de toekomst stadsbelasting betalen.

Dat zei de burgemeester van Bethlehem, Vera Baboun, dinsdag op een persconferentie ter gelegenheid van Kerst.

Het besluit om de belasting te heffen, is al genomen. Maar de besprekingen met de betrokken instanties over hoe dat in zijn werk moet gaan, zijn nog in volle gang. Daarom was Baboun nog niet in staat om in details te treden.

De maatregel is volgens de burgemeester nodig om de kosten het hoofd te bieden die de ontwikkeling van de stad als toeristenoord meebrengt. De stad is van plan de extra inkomsten onder meer te gebruiken voor „de ontwikkeling van de stad en infrastructuur.”

Volgeboekt

Over het aantal toeristen en pelgrims dat de Geboortestad bezoekt, heeft Baboun dit jaar weinig te klagen. „De hotels waren in november voor meer dan 82 procent volgeboekt. Dat is een zeer goede bezetting. We hebben pelgrims uit het buitenland, en uit Nazareth en Galilea.”

Het aantal bezoekers ligt dit jaar hoger dan dat in 2014 en 2015. Toen liep het aantal toeristen terug door de oorlog in de Gazastrook. In ‘groot’ Bethlehem staan inmiddels 55 hotels.

Een belangrijke attractie van de stad is de eeuwenoude Geboortekerk. Deze ondergaat een grondige renovatie. Daarbij worden kunstwerken in oude glorie hersteld.

Afbeeldingen heiligen

„De Geboortekerk is de enige kerk in de wereld die afbeeldingen heeft van heiligen uit zowel het Westen als het Oosten. Op 33 van de 55 pilaren in de kerk staan afbeeldingen. De originele mozaïek op de grond is te zien, waarop zeven engelen staan. De Geboortekerk is een kunstwerk.”

Baboun meldde tevens dat Bethlehem werkt aan de uitbreiding van het netwerk van waterleidingen. De burgemeester hoopt in de toekomst ook aan de slag te kunnen met een waterzuiveringsinstallatie voor Bethlehem en omstreken.

Deze zal mogelijk komen te liggen in een door Israël bestuurd gedeelte van de Westelijke Jordaanoever.

Vera Baboun - Mayor of Bethlehem
Vera Baboun – Burgemeester van Bethlehem © Alfred Muller 
Foto top: Kinderen spelen op het podium voor de Geboortekerk in Bethlehem waar op kerstavond koren zullen optreden. © Alfred Muller
Dit artikel verscheen ook in www.refdag.nl
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close