​Jonathan Pollard in Israël

Op woensdagmorgen kuste de 66-jarige Jonathan Pollard de grond  op de luchthaven Ben Gurion bij Tel Aviv. Hij zag zijn wens in vervulling gaan, want hij was in Israël gearriveerd. 

De Amerikaanse miljardair Sheldon Adelson had zijn privévliegtuig beschikbaar gesteld om de ex-spion en diens vrouw Esther van New York naar Israël te vliegen.

Premier Netanyahu haalde hem op van het vliegveld. „Nu kun je je leven opnieuw beginnen, in vrijheid en geluk”, zei Netanyahu. „Je bent thuis.” Jonathan Pollard zei dat Israël de toekomst is van het Joodse volk. Hij en zijn vrouw vertrokken vervolgens nnaar een appartement waar ze veertien dagen in coronaquarantaine blijven.

Topspion

Pollard is in Israël een bekend figuur. Hij was een topspion voor het land totdat hij tegen de lamp liep. In 1984 en 1985 gaf hij als inlichtingenanalist bij de Amerikaanse marine duizenden militaire geheimen door aan de Israëliërs.

Pollard werd gerund door Mossad-agent Rafi Eitan. Het dagblad Haaretz meldde in 2014 dat die aan Pollard had doorgegeven dat hij de VS onmiddellijk moest verlaten omdat de Amerikanen Pollard aan de tand wilden voelen.

Toen hij en zijn toenmalige vrouw Anne na drie dagen naar de Israëlische ambassade gingen in het vertrouwen daar asiel te krijgen, kregen ze van de veiligheidsagenten te horen „zich weg te scheren.” Eitan had daartoe opdracht gegeven. De Amerikaanse FBI wachtte hen buiten de ambassade op.

Gevangenisstraf

Op 4 maart 1987 veroordeelde rechter Aubrey Robinson hem tot een levenslange gevangenisstraf, met kans op vervroegde vrijlating na 30 jaar. Anne Pollard kreeg vijf jaar, waarvan ze drieëneenhalf jaar diende.

Zijn gevangenschap was een bron van spanning tussen Israël en de VS. Critici zeiden dat zijn straf te zwaar was omdat anderen voor spionage voor bondgenoten lagere straffen kregen. De toenmalige minister van Defensie, Caspar Weinberger, overhandigde de rechter een geheim rapport over de schade die Pollard de VS had berokkend. The Times of Israel schreef in 2015 dat Pollard niet slechts inlichtingen doorgaf maar ook informatie over „bronnen en methoden”. Toch heeft zijn onthulling over de werkwijze niet geleid tot het in gevaar brengen van inlichtingen-agenten: Weinberger liet weten dat Pollard meer loyaal was aan Israël dan aan de VS.

In 2015 werd Pollard onder voorwaarden vrijgelaten. Zijn bewegingsvrijheid was beperkt en hij moest een apparaat dragen waarmee hij kon worden gevolgd.

Toestemming

In november kreeg Pollard toestemming om naar Israël te gaan. Hij wachtte met vertrek omdat zijn vrouw Esther op dat moment chemotherapie onderging.

Wat Pollard gaat doen is niet bekend. The Jerusalem Post meldde dat hij verschillende uitnodigingen zou hebben ontvangen om in de politiek te gaan, maar daar is hij niet in geïnteresseerd. Hij zou zich op andere manieren verdienstelijk willen maken voor het land.

Netanyahu haalde hen op, en gaf hem een identiteitskaart. Evenals andere premiers spande hij zich in voor de vrijlating van de ex-spion. Al zorgde Netanyahu ervoor dat hij met Pollard op de foto kwam, zijn aankomst was ook bescheiden. Een grote ceremonie zou ongepast zijn. De VS zijn Israels belangrijkste bondgenoten en de Mossadcel had daar niet moeten spioneren.

Beeld: PM Office.


image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


avivlogo-klein1

Aviv Ministry in Tel Aviv helpt daklozen, drugs- en alcoholverslaafden en prostituees. Wij zorgen voor basisbehoeften. Ons voornaamste doel is om hen op het goede spoor te krijgen en te werken aan lichamelijk en geestelijk herstel in gebroken levens.

Aviv Ministry


House of Light logo

Kinder- en tienerwerk met Arabische en Joodse kinderen en tieners – helpen van gevangenen – bijstaan families in nood – werken aan verzoening tussen Joden en Arabieren.

houseoflight.net
holight@xs4all.nl


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close