Afbeeldingen van schepen op muren oude kerk in de Negev

Israëlische archeologen hebben afbeeldingen van schepen gevonden op de overblijfselen van muren van een oude kerk in de bedoeïenenstad Rahat, in de Negevwoestijn.

Rond het jaar 500 arriveerden christelijke pelgrims op schepen in de haven van Gaza. Na een reis van een halve dag bereikten ze de stad Rahat. Van daaruit trokken ze verder om plaatsen als Jeruzalem en Bethlehem en de kloosters in de Negevwoestijn en in de Sinaïwoestijn te bezoeken.

De kerk lag aan een oude Romeinse weg die van Gaza naar Beer Sheva leidde, de belangrijkste stad in de Negev. Mogelijk hebben de pelgrims de graveersels zelf aangebracht.


De opgraving in Rahat. Beeld: Emil Aladjem, Israëlische Oudheidkundige Dienst.

De hoofden van de opgraving, Oren Shmueli, dr. Elena Kogan-Zehavi en dr. Noé David Michael van de Israëlische Oudheidkundige Dienst en prof. Deborah Cvikel van de afdeling maritieme beschavingen van de Universiteit van Haifa, geloven dat de tekeningen waren bedoeld als een soort groet aan de pelgrims die net waren aangekomen.

Symbool

Het schip is een oud christelijk symbool waarmee christenen de kerk aanduidden. In het geval van de schepen in Rahat echter gaat het om een grafische weergave van de echte schepen waarin de pelgrims naar het Heilige Land waren gekomen.


Tekeningen van schepen. Beeld: Yoli Schwartz, Israëlische Oudheidkundige Dienst.

Prof. Cvikel zegt dat een van de schepen is afgebeeld met een puntige boeg en roeispanen aan beide zijden. „Het is alsof de kunstenaar een driedimensionale tekening probeerde te maken.”

De archeologen vonden een van de stenen met een schip ondersteboven. Het lijkt erop dat de persoon die de steen in de kerk plaatste, zich niet bewust was van de tekening of er niet om gaf.

Blik op de wereld van pelgrims

De directeur van de Israëlische Oudheidkundige Dienst, Eli Escusido, zegt dat de vondst van scheepstekeningen uit de Byzantijnse periode in het noorden van de Negev een blik biedt op de wereld van de christelijke pelgrims die 1500 jaar geleden het Heilige Land bezochten en op het maritieme leven in die tijd.

De onderzoekers verrichten de opgraving omdat de bedoeïenenstad Rahat uitbreidt. De dienst voor de ontwikkeling en nederzetting van de bedoeïenen in de Negev financieert de stadsuitbreiding.

De ontdekking werd aan het publiek worden getoond tijdens de Rahat-conferentie op 6 juni.

Archeoloog Daria Eladjem wijst naar een schip. Beeld: Yoli Schwartz, Israëlische Oudheidkundige Dienst.

Van links naar rechts: de directeuren van de opgravingen in Rahat; dr. Noé David Michael, Oren Shmueli en dr. Elena Kogan Zehavi. Beeld: Yoli Schwartz, Israëlische Oudheidkundige Dienst.

De opgraving van de Israëlische Oudheidkundige Dienst in Rahat. Beeld: Emil Aladjem, Israëlische Oudheidkundige Dienst.

Video: Emil Aladjem, Israëlische Oudheidkundige Dienst

Dit artikel verscheen ook in het Reformatorisch Dagblad.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close