Belangwekkende vondst in de stad van Sisera

Egyptische strijdwagen. Foto: Haifa Universiteit.

Wetenschappers hebben tot voor kort niet geweten waar een klein bronzen tablet met een afbeelding van een vrouw voor diende.

Het bronzen voorwerp is 3200 jaar oud. Dat wil zeggen: het stamt uit de tijd van de Richteren. Het was duidelijk dat het stukje brons ergens van afgebroken was.

Ze vonden het voorwerp in het zogeheten “huis van de gouverneur”. Deze woning werd opgegraven in de jaren 1993 tot 2000 opgegraven in ‘El-ahwat’ .

Het archeologisch onderzoek werd uitgevoerd door de universiteiten van Haifa en Cagliari en stond onder leiding van professor Adam Zertal .

new_155926_09072010_rnfqgcgy

Strijdwagens

Oren Cohen, een wetenschapper verbonden aan het Zinnam Instituut voor archeologie van de Haifa Universiteit, heeft ontdekt waartoe het voorwerp diende.

Hij ontdekte bij de bestudering van strijdwagens op oude Egyptische reliëfs, dat de splitpennen waarmee wielen van strijdwagens op de plaats werden gehouden, afbeeldingen hadden van gezichten van mensen. Dat konden gevangenen zijn, buitenlanders of vijanden.

Hij zag ook dat de Egyptenaren deze afbeeldingen gebruikten op strijdwagens van belangrijke personen.

Zertal gelooft dat de vondst erop duidt dat een hooggeplaatste Egyptenaar op deze plek woonde.

new_155926_09072010_gdjyvsin

Sisera

Hij denkt dat de ontdekking de theorie steunt dat de plek geïdentificeerd moet worden met Charoset-Haggojim. Hier woonde Sisera, een topofficier in het leger van de Kanaanitische koning Jabin. We lezen erover in Richteren 4 en 5. Sisera mag 900 strijdwagens hebben gehad, hij werd verslagen door Jaël.

De professor concludeert dat de stad – met haar specifieke gangen in de muren, de versterkingen en ronde hutten – afweek van andere Kanaänitische steden.

De stad was mogelijk de woonplaats van de stam Shardana, een van de zeevolken.

Foto’s: met dank aan de Universiteit van Haifa.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close