Kamer Herodes in theater blootgelegd

JERUZALEM – Archeologen hebben onlangs een koninklijke kamer blootgelegd aan de bovenzijde van het theater in Herodion, een winterpaleis van Herodes even ten zuidoosten van Jeruzalem. De opgraving levert nieuwe aanwijzingen op dat de Judese vorst hield van een luxueuze levensstijl.

Herodion ligt op 15 kilometer ten zuidoosten van Jeruzalem, in het Gush Etziongebied op de Westelijke Jordaanoever.

Prof. Ehud Netzer van het Instituut voor Archeologie van de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem leidde het onderzoek. In 2007 ontdekte hij op Herodion al het praalgraf van koning Herodes.

Het kleine, rijk gedecoreerde theater werd in ongeveer 15 voor Christus gebouwd. Dat was volgens Netzer het jaar waarin de Romeinse generaal en politicus Marcus Agrippa Juda bezocht.

De koninklijke kamer had een afmeting van 8 bij 7 meter, was ongeveer zes meter hoog en bevond zich op het hoogste gedeelte van het theater, dat op de berghelling was gebouwd. Koning Herodes, zijn familieleden en beste vrienden moeten hier zijn geweest als er voorstellingen in het theater werden gegeven. De kamer was aan de zijde van het theater geopend.

Lees de rest in het RD.

Foto: G. Laron, Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem.
Herodion, ook wel Herodium genaamd. Foto: Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem.