Graftuin of Grafkerk?

Dit artikel schreef ik een paar jaar geleden. Maar de vraag is nog steeds actueel: waar was het graf van Jezus? In de Graftuin of de Grafkerk?

Graftuin
Heilige Grafkerk. Foto’s: (c) Alfred Muller

De meeste Nederlandse protestanten die in Israël zijn geweest hebben de Graftuin gezien. Deze prachtige tuin in het drukke en lawaaierige Oost-Jeruzalem is een oase van rust. Bezoekers aan de tuin kunnen een lege grafkamer bekijken. Een hoek van de tuin biedt uitzicht op een rots bij een Arabisch busstation, waarin de vorm van een schedel is te zien. Het groen in de tuin wordt onderbroken door paden, banken en gele, rode en roze bloemen. Een prachtige plaats voor overdenking, stilte en gebed.

Conrad Schick, de bekende 19e eeuwse zendeling, modelbouwer en correspondent voor het Palestina Onderzoek Fonds, schreef in 1874 over de ontdekking van de grot. De vondst was tien jaar eerder gedaan door een landbouwer die de grond in cultuur wilde brengen. Conrad zei dat het graf voor de helft gevuld was met aarde en beenderen. Op zich was de ontdekking niet bijzonder: tegen het einde van de negentiende eeuw waren er honderden van dergelijke grotten bekend.

Lees hier verder op de website van Christenen voor Israël.

%d bloggers liken dit: