Toeristen waarderen de veiligheid in Israël

Het aantal toeristen dat Israël bezoekt, is nog steeds stijgende. In de maanden januari tot juli van dit jaar arriveerden 1,9 miljoen buitenlanders, waarvan 1,6 miljoen toeristen. Het Israëlische Ministerie van Toerisme zegt dat dat een toename is van vier procent in vergelijking met dezelfde maanden vorig jaar.

Uit een onderzoek van de Geocartography Company, dat in 2010 onder 27.000 van de 3,45 miljoen bezoekers werd uitgevoerd, blijkt dat toeristen het meeste tevreden waren over de archeologische vindplaatsen die ze bezochten.

Bezoekers konden op een schaal van 1 tot 5 aangeven hoe ze over aspecten van hun vakantie dachten. De archeologische plaatsen scoorden met 4,4 het hoogst. Deze werden gevolgd door veiligheid (4,2) en accommodatie (4,2).

Archeologische plaatsen 

Dat de archeologische plaatsen het hoogst scoorden, verwondert me niet. Dit zijn plekken waar vaak belangrijke vondsten zijn gedaan uit de tijd van de Bijbelse geschiedenis, de kerkgeschiedenis en de Joodse geschiedenis. Toeristen kunnen hier veel leren over het verleden, als ze een goede gids hebben.

Ik ben er ook niet over verbaasd dat veiligheid hoog scoort. Bij mensen is vaak het idee ontstaan dat dit nogal een gevaarlijk land is, maar de realiteit is dat je je hier net zo veilig, misschien wel veiliger, kunt voelen dan in andere westerse landen. Als ze hier zijn, merken ze vaak niets of weinig van dreiging.

Bloei

Volgens de minister van toerisme, Stas Misezhnikov, is de bloei in de toeristische sector te danken aan een toename van de begroting voor het toerisme en intensieve marketingactiviteiten. De opbrengst van toerisme uit het buitenland bedroeg in de eerste zeven maanden dit jaar 1,6 miljard euro. Als het binnenland toerisme (Israëli’s in eigen land op vakantie) erbij wordt gerekend, is dit zelfs bijna het dubbele.

Uit het onderzoek bleek ook dat 24 procent van de toeristen Joden waren en 68 procent christenen. Gemiddeld bleven ze 11 nachten. Van de ondervraagden zei 43 procent dat ze minstens één keer eerder waren geweest.

Jeruzalem is nog steeds de plaats die het meest wordt bezocht. Dat is logisch, want deze stad heeft een belangrijke betekenis voor jodendom, christendom en islam. Behalve belangrijke historische overblijfselen, zijn hier ook belangrijke musea te zien. (En, zo kan ik er als Nederlandse Jeruzalemmer aan toevoegen: er zijn hier goede restaurants).

Eilat

Het kabinet heeft eerder deze maand besloten de zuidelijke badplaats Eilat te betrekken bij de gebieden die prioriteit krijgen bij de ontwikkeling van het toerisme. Dat betekent dat de regering ondernemers speciale voordelen biedt, als ze in het toerisme investeren. Ook de regio rond de stad Beth Shean en Nazareth vallen onder deze regeling.

Het Ministerie van Toerisme laat verder weten dat er nog steeds aan de Gospel Trail wordt gewerkt. Toeristen maken er echter al gebruik van op de delen die klaar zijn.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close