Afbraakbevelen voor Dqeiqa

Achter het huis van Mohammed Khaled Nashadi in Dqeiqa. Foto: Alfred Muller

Bewoners van het bedoeïenendorpje Dqeiqa op de Westelijke Jordaanoever hebben van het Israëlische leger de opdracht gekregen hun huizen af te breken. De bewoners zijn niet van plan daar gehoor aan te geven.

Mohammed Khaled Nashadi komt snel van een heuvel af gelopen als hij een groepje vreemdelingen zijn kameel ziet naderen. Even later staat hij de journalisten achter zijn huis te woord. Hij heeft alle kenmerken van een bedoeïen: een lange jas die hij over zijn colbert draagt, een witte hoofddoek en een voorhoofd waarin hitte, kou en zand diepe rimpels hebben getrokken. Zijn vrouw maakt mierzoete thee, maar hijzelf reikt de kopjes aan.

Dertien kinderen heeft hij – enkelen zijn te horen achter de grijze bakstenen waaruit zijn onderkomen is opgetrokken. Opgewonden vertelt hij dat enkele maanden geleden een groep soldaten langskwam om hem een afbraakbevel te geven. Deze gold niet alleen voor zijn huis, maar ook voor het toilet dat zich naast het huis bevindt en voor het hok van de schapen.

Lees verder: op de website van het RD.