Racisme onder Israëlische jongeren

In de Jaffastraat in Jeruzalem kan het echt gezellig zijn.

De Jaffastraat in Jeruzalem komt tijdens deze hete zomermaanden pas na zonsondergang echt tot leven. De terrasjes zitten vol, de winkels blijven lang open, jongeren hangen rond de pubs en de tram komt elke tien minuten vrolijk bellend voorbij. Echt gezellig kan het zijn – maar vorige week ging het helemaal mis.

Donderdagavond omstreeks twaalf uur ging een grote groep Joodse jongeren over tot wat de politie een lynchpoging noemde. Ongeveer 20 tieners mishandelden Palestijnen, terwijl tientallen erom heen stonden. Een van de slachtoffers verloor het bewustzijn en moest worden gereanimeerd. Toen de 15-jarige hoofdverdachte enkele dagen later werd gearresteerd, zei hij dat het slachtoffer zijn moeder had beledigd en had mogen sterven. “Hij is een Arabier.”

Politici van hoog tot laag veroordeelden het voorval. Onderwijsminister Gideon Sa’ar sprak van een ernstig gewelddadig en racistisch incident. Hij riep leerkrachten om op de eerste schooldag volgende week erover te praten.

Anti-Arabische incidenten

Toch komt de uitbarsting allerminst uit de lucht vallen. Voorbeelden van anti-Arabische incidenten zijn er helaas te over. In maart 2012 riepen honderden fans van de voetbalclub Beitar Jerusalem “dood aan de Arabieren” toen zij uit het Teddy Stadion kwamen en naar een nabijgelegen winkelcentrum trokken. Daar vielen ze Palestijnse vrouwen aan die daar met hun kinderen zaten te eten. Toen Palestijnse werknemers hen te hulp schoten, werden deze in elkaar geslagen. De directeur van het winkelcentrum sprak van een “schokkend racistisch incident”.

Vele leerkrachten zijn verontrust over de koers die minister Sa’ar vaart. In  2011 begon hij met het stimuleren van schoolreisjes naar het joodse gedeelte van Hebron. Honderden leerkrachten zeiden dat ze niet mee zouden doen omdat ze politieke hersenspoeling vrezen.

Schoolboeken

Dr. Nurit Peled-Elhanan van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem wijst er in haar boek ‘Palestina in Israëlische schoolboeken – ideologie en propaganda in onderwijs’ op hoe in schoolboeken verontrustende tendensen aanwezig zijn. Deze schotelen de leerlingen eeuwige ‘waarheden’ over joden voor en schilderen hen af als slachtoffers van vervolging. “Israëlische schoolboeken presenteren – ondanks de feiten – de Palestijnen als de ‘misdadigers’ en de Israëliërs als de slachtoffers en beschermers van het land.”

Minister Sa’ar zou de hand in eigen boezem moeten steken en erop toe moeten zien dat scholen meer nadruk leggen op kennis en respect voor de Arabische cultuur. Ook zouden ze ontmoetingen met Palestijnen kunnen arrangeren. Of Palestijnen nu in Israël, Oost-Jeruzalem of op de Westoever leven, dat zijn de mensen waarmee Israëlische jongeren straks te maken krijgen.

(Elke week in Israël Ingezoomd in RD.nl: beschouwing over Israel, Palestijnen en het Midden-Oosten vanuit Israël zelf.)

Een gedachte over “Racisme onder Israëlische jongeren

  1. Goed verhaal, Alfred! Complimenten!

Reacties zijn gesloten.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close