Tel Dan

Het riviertje Dan bij Tel Dan. Foto: © Alfred Muller, all rights preserved

Niet voor niets heeft een deel van het natuurreservaat Tel Dan de bijnaam ‘Hof van Eden’. Het reservaat is ongetwijfeld een van de mooiste plekjes in Israël. Onder een dik bladerdak ruist het snelstromende riviertje Dan, dat gevoed wordt door bronnen die 13 kubieke meter water per minuut produceren met een constante temperatuur van 14,5 graden Celcius. Weelderige planten groeien overal, de temperatuur is aangenaam, ook midden op de dag in het heetst van de zomer, fauna en flora zijn hier uniek in hun soort.

Geen wonder dat mensen zich hier 7000 jaar geleden al vestigden op een heuvel bij de rivier. De oorspronkelijke naam van de stad was Lesem of Laish (Richteren 18:27). De naam Dan is te danken aan de stam Dan, die in het midden van de elfde eeuw v. Chr. de stad veroverde. De Danieten trokken naar het noorden omdat ze er niet in slaagden hun erfdeel in de kustvlakte onder controle te krijgen. Daar woonden namelijk ook de militair sterke Filistijnen.

Lees hier verder op de website van CvI.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close