Israëliërs veroordelen vandalisme tegen kerken 

JERUZALEM – Een aantal hooggeplaatste Israëliërs heeft deze week het besmeuren van kerken en kloosters met antichristelijke slogans scherp veroordeeld. Ze roepen de Israëlische politie ertoe op de daders te arresteren.

De Israëliërs waren dinsdag te gast op een receptie die gehouden werd in de baptistenkerk aan de Narkisstraat in Jeruzalem, waarvan verschillende gemeenten gebruikmaken. Vandalen hebben inmiddels diverse malen schade aangericht aan dit kerkgebouw.

Israël dient kerken bescherming te bieden tegen deze „brute acties”, zo zei locoburgemeester Pepe Alalu van Jeruzalem, verbonden aan de Meretzpartij en belast met de portefeuille voor cultuur en kunst. Hij vertelde dat het veiligheidswezen en de politie in staat zijn de wet te handhaven. Jeruzalem moet volgens hem een voorbeeld zijn van tolerantie en samenwerking.

De baptistenkerk aan de Narkisstraat werd in februari met antichristelijke slogans beklad. In 1982 en 2007 werd er brand gesticht in het gebouw. Vandalen brachten dit jaar ook leuzen aan op drie kloosters in Jeruzalem en Latrun. Begin deze maand werden er stenen, flessen en vuilnis gegooid naar een Roemeense kerk in Jeruzalem. Priesters in de Oude Stad klagen erover dat zij soms door ultraorthodoxe Joden worden bespuugd.

De autoriteiten hebben de verantwoordelijkheid om met ferme hand op te treden om de meest kwetsbare en zwakke groepen in de samenleving te beschermen, stelde voorganger Charles Kopp van de internationale Narkisstraatgemeente. „We roepen de autoriteiten op de wetten te handhaven in verband met de omstandigheden waarmee we te doen hebben.” Kopp vertelde dat zijn kerk van een nieuw veiligheidssysteem is voorzien, zodat de politie de daders mogelijk snel op het spoor kan komen als er een aanslag plaatsvindt.

Vervolging, discriminatie, vandalisme en aanstichten daartoe zijn de eerste waarschuwingssignalen voor „vreselijke dingen”, stelde dr. Eliahu Richter van het Jeruzalem Centrum voor Genocide Preventie. „Dat heeft het Joodse volk vaak ondervonden.”

De overgrote meerderheid van de Joden –orthodox of niet– verwerpt het vandalisme bij kerken, zei dr. Moti Zaken, speciaal adviseur van de minister van Binnenlandse Veiligheid. Hij vertelde ook dat er in de ultraorthodoxe gemeenschap pamfletten zijn verspreid die het spugen naar geestelijken veroordelen.

Beeld: dr. Moti Zaken in de baptistenkerk aan de Narkisstraat. Hij was een van de Israëliêrs die de politie oproept de daders van het bekladden van kerken te arresteren. Foto: © Alfred Muller.

Dit artikel verscheen ook in het Reformatorisch Dagblad.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close