Livni terug in de race

Politica Tzipi Livni hoopt terug te keren in de Knesset. Foto: Itzik Adri/Tzipi Livni.

De Israëlische politica Tzipi Livni heeft zich gisteren in de race geworpen voor de Knessetverkiezingen van 22 januari. Ze heeft een nieuwe partij opgericht: ”Beweging geleid door Tzipi Livni” – kortweg Hatnuah (Beweging). Dat heeft ze dinsdag bekendgemaakt.

Bij de vorige verkiezingen in Israël, in januari 2009, won Livni’s Kadima 28 zetels. Kadima werd daarmee de grootste partij in het 120 leden tellende parlement. President Shimon Peres benoemde Likudleider Benjamin Netanyahu echter om het nieuwe kabinet te vormen, omdat deze meer kans zou maken een stabiele coalitie samen te stellen. Kadima ging daarop in de oppositie.

In maart dit jaar verloor Livnni Kadima’s voorverkiezingen voor het partijleiderschap van Shaul Mofaz. In mei verliet ze de Knesset. Maar gisteren bleek dus dat Livni van plan is terug te komen.

Livni heeft gezegd een alternatief te willen vormen voor het kabinet van Netanyahu. „Ik geloof dat Israël de verkeerde kant opgaat”, vertelde ze gisteren op de Israëlische televisie. „We moeten de politiek van deze regering veranderen om de richting die Israël inslaat om te buigen.”

Tzipi is een voorstander van de tweestatenoplossing met de Palestijnen. Zij wil daarmee voorkomen dat Israël zijn karakter verliest als Joodse en democratische staat.

Tijdens de regering van premier Ehud Olmert (2006-2009) voerde ze als minister van Buitenlandse Zaken besprekingen met Palestijnen over een vredesoplossing. Olmert verliet de politiek in 2009 en liet in het midden of hij al dan niet zal terugkeren.

Met de oprichting van Livni’s Hatnuah raakt het politieke midden van Israël verder verdeeld. Ze heeft zich niet aangesloten bij een van de bestaande middenpartijen, naar verluidt omdat ze zelf graag aan het hoofd wil staan. Momenteel bevinden zich er vier partijen in het midden of links van het midden: de Arbeiderspartij van Shelly Yachimovich, Yesh Atid van Yair Lapid, Kadima van Shaul Mofaz en Livni’s Hatnuah.

In de komende dagen zullen naar verwachting Knessetleden van Kadima zich bij Livni aansluiten, omdat ze inzien dat Kadima een zinkend schip is, dat de kiesdrempel mogelijk niet haalt. Ze heeft tot 6 december om haar kandidatenlijst samen te stellen.

De Likudpartij van premier Netanyahu heeft een verdere beweging naar rechts gemaakt bij de voorverkiezingen die zondag en maandag werden gehouden. Knessetleden met rechts-nationalistische ideeën stegen op de lijst, terwijl de gematigden daalden. De rechtsradicale Moshe Feiglin kwam op de veertiende plaats.

Op de Likudlijst zijn plaatsen gereserveerd voor partijleider Benjamin Netanyahu en leden van Avigdor Libermans Yisrael Beiteinu, die met de Likud is verenigd. Volgens een vanmorgen gepubliceerde peiling van het dagblad Ha’aretz kan Livni’s Hatnuah slechts rekenen op zeven zetels. De Arbeiderspartij zou achttien zetels krijgen, Yesh Atid acht en Kadima nog maar twee. Livni zou zetels weghalen bij Yesh Atid en de Arbeiderspartij. De krant voorspelt verder dat de centrumlinkse partijen, inclusief de Arabische, samen 51 zetels zullen winnen, en het rechts-religieuze blok 69.

(Uit het © Reformatorisch Dagblad | Pagina 6 | 28 november 2012)

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close