Israël is slechts deels bestand tegen natuurrampen

De aardbeving van 1927 liet verwoesting na op de Olijfberg. Foto Wikipedia.
De gevolgen van de aardbeving van 1927 op de Olijfberg. Foto Wikipedia.

Israël en de Palestijnse gebieden gingen deze week gebukt onder zware regenval en harde wind. Het grootste probleem was dat rivierbeddingen waar normaal geen of nauwelijks water in staat, door de watervloed overstroomden.

In Tel Aviv ontstond dinsdag een verkeerschaos toen de rivier de Ayalon overstroomde en de spoorlijn en de belangrijkste verkeersader onbruikbaar werden.

Overal in het land hebben hulpdiensten van politie en leger hun handen vol gehad om mensen uit huizen en auto’s te halen die in waterstromen terecht waren gekomen. Helaas konden de levens van een Palestijnse vrouw en een Samaritaanse vrouw niet meer worden gered. Ze werden meegesleurd door het water toen hun auto van de weg raakte. Duizenden huishoudens raakten afgesloten van stroom, vooral doordat omgewaaide bomen elektriciteitskabels raakten. In de meeste gevallen slaagde het elektriciteitsbedrijf erin de reparaties snel uit te voeren.

Donderdagmorgen lag Jeruzalem onder een witte deken. De sneeuwval in Jeruzalem was te zwaar om alle straten snel open te maken en te houden.

In mijn buurt leken er in de vroege ochtenduren nog minder auto’s te rijden dan op Grote Verzoendag. Takken braken als luciferhoutjes van de bomen af onder het gewicht van de sneeuw, stadsbussen reden niet meer en ook de tram, die bestand moet zijn tegen alle soorten weer, viel uit. Scholen en kantoren bleven dicht. De honderd sneeuwruimers die de stad had ingehuurd gaven prioriteit aan het openhouden van de wegen naar de ziekenhuizen.

De vraag was natuurlijk ook dit jaar weer hoe een modern land zo ontregeld kan worden door het weer. Maar het land bleek in het algemeen goed opgewassen tegen het noodweer. Reddingsploegen hebben formidabele prestaties geleverd. Dat de Ayalon één keer in de zoveel jaar buiten zijn oevers treedt, daar valt mee te leven. Dat Jeruzalem ontregeld raakt is ook geen ramp, want de sneeuw blijft nooit lang liggen.

Toch is het land slechts gedeeltelijk opgewassen tegen natuurrampen. Het probleem is dat Israël grenst aan de Grote Riftvallei of Grote Slenk, die tussen twee aardschollen ligt. Geologen waarschuwen dat het land elke vijftig jaar een aardbeving kan verwachten. Bij de laatste beving in 1927 vielen er naar schatting 500 doden in Palestina en Transjordanië. Nu is het land veel dichter bevolkt.

Het is verbijsterend dat regering en Knessetleden zich nauwelijks bezighouden met de aardbeving die gaat komen. Waar zij op zijn minst voor moeten zouden zorgen is dat de huizen grondig worden geïnspecteerd en indien nodig versterkt. Dat valt helaas niet te verwachten van politici die niet verder kijken dan de volgende verkiezingen.

(Israël ingezoomd: elke week in RD.nl commentaar op gebeurtenissen in Israël en omgeving vanuit Israël.) 

Een gedachte over “Israël is slechts deels bestand tegen natuurrampen

  1. herman schotanus 14 jan 2013 — 15:25

    Beste Alfred, Ter ondersteuning van jouw artikel. Voor de molenreconstructie moesten we wel ingewikkelde berekeningen mee sturen om aan te tonen dat de molen tegen een aardbeving kon…. Dat gaf de zoveelste vertraging. Een molen die er al vanaf 1857 stond! Herman. Op 14 jan 2013, om 04:23 heeft Alfred Muller het volgende geschreven:

    > >

Reacties zijn gesloten.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close