Verkiezingen in Israël blijven spannend

ALMU20130117_0703
Vrouwen lopen langs een bord van de Likud met een foto van Benjamin Netanyahu met de tekst: ‘Ik heb je nodig voor een sterk Israël’. Foto: © Alfred Muller

Israël gaat dinsdag naar de stembus. De strijd lijkt beduidend minder fel dan in voorgaande jaren. Iedereen weet namelijk toch al welke partij er gaat winnen. Dat is Likud/ Yisrael Beiteinu, geleid door premier Benjamin Netanyahu. Toch blijven de verkiezingen spannend. 

Volgens de peilingen kunnen de rechtse, religieuze en nationalistische partijen rekenen op 65 tot 70 van de 120 zetels. Het centrum en de linkerflank krijgt de rest. De kans is dus groot dat president Shimon Peres Netanyahu de opdracht zal geven om een nieuw kabinet te vormen.

Maar het blijft in theorie mogelijk dat het centrumlinkse blok verhindert dat Netanyahu premier wordt. Dat kan als mensen die nog geen keuze hebben gemaakt of die niet van plan zijn te stemmen, volgende week alsnog besluiten voor een centrumpartij of een linkse partij te kiezen.

Ook is het de vraag wat voor soort coalitie Netanyahu gaat vormen. Gaat hij in zee met de rechts-religieuze en nationalistische partijen? Of zal hij samenwerking zoeken met de gematigde partijen in het centrum en links van het centrum?

Het eerste betekent dat het vredesproces bevroren blijft. Het is onduidelijk waar Netanyahu in dat geval het land heen zal leiden. Wel is zeker dat de internationale kritiek op Israël zal toenemen.

Het tweede betekent dat de kans groot is dat het vredesoverleg met de Palestijnen zal worden hervat.

Ook is het spannend welke kleine politieke partijen de kiesdrempel van 2 procent zullen halen. Enkele van deze nieuwe partijen zijn interessant.

De partij Am Shalem van de gewezen Shaspoliticus rabbijn Chaim Amsellem wil terugkeren naar wat Sefardisch-religieuze politiek eens was: gematigd en pragmatisch. De partij zou graag zien dat ultraorthodoxe kinderen op school ook nietreligieuze vakken krijgen, waardoor ze later meer kans op een baan maken, dat religieuzen de militaire dienstplicht vervullen en dat er een Palestijnse staat naast Israël wordt opgericht.

Amsellem heeft de toorn gewekt van de rechts-radicale Shaspartij. Zijn boek ”In naam van het verstand” werd volgens de krant Ha’aretz zelfs verbrand.

Een andere interessante partij is de Da’am Arbeiders Partij van Asma Aghbarieh-Zahalka. Deze gemengde Arabisch-Joodse partij werd in 1995 opgericht en legt de nadruk op de sociale klasse in plaats van etnische en nationale problemen.

De partij richt zich op de Israëliërs die werkloos zijn of het minimumloon verdienen en de touwtjes dus niet aan elkaar kunnen knopen.

De partij is voor een Palestijnse staat naast Israël. Velen geloven dat Israël de sociaaleconomische problemen pas kan oplossen als er vrede is gesloten met de Palestijnen.

(Elke week in het Reformatorisch Dagblad Israël Ingezoomd: commentaar vanuit Jeruzalem.)

2 Comments

Add yours →

  1. Interessant stuk. Ben benieuwd welke kleine partijen de kiesdrempel halen. Vooral omdat kleine partijen in de afgelopen Israelische regeringen een behoorlijke invloed hebben gehad.
    Hoe verklaart u de populariteit van Likud?

  2. likoednederland 22 jan 2013 — 01:01

    De meeste midden en linkse partijen zien ook weinig meer in het ‘vredesproces’.

    Een blik op de Palestijnse televisie laat zien waarom:
    http://likud.nl/2013/01/wederom-een-massamoordenaar-opgehemeld-op-de-palestijnse-televisie/

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: