Kerry belast met vredesproces

Bethlehems burgemeester Vera Baboun begroet de Amerikaanse president Barack Obama en de Palestijnse president Mahmoud Abbas begroet de Amerikaanse minister John Kerry bij aankomst bij de Geboortekerk. Foto: State Department.
Bethlehems burgemeester Vera Baboun begroet de Amerikaanse president Barack Obama en de Palestijnse president Mahmoud Abbas begroet de Amerikaanse minister John Kerry bij aankomst bij de Geboortekerk. Foto: State Department.

JERUZALEM – De Amerikaanse president Barack Obama tastte deze week de kansen af op de hervatting van het vredesproces tussen Israël en de  Palestijnen. „We hebben niet de vooruitgang gezien die we wilden”, zei Obama woesdagavond in Jeruzalem.

Obama kwam niet met een eigen initiatief om de onderhandelingen, die sinds ruim twee jaar stilliggen, te hervatten. Maar het vredesproces is een belangrijk onderwerp in zijn gesprekken met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Palestijnse president Mahmud Abbas.

Netanyahu zei woensdagavond op een gezamenlijke persconferentie met president Obama dat hij weet dat er vragen leven over het beleid van zijn nieuwe kabinet rond het vredesproces. „Laat ik duidelijk zijn”, zei Netanyahu. „Israël blijft grote waarde hechten aan vrede en aan de oplossing van twee staten voor twee volken. We strekken onze hand in vrede en vriendschap uit naar het Palestijnse volk.”

De stagnatie in het vredesproces is ontstaan omdat Abbas weigert te spreken met Israël zolang dat de bouw in de nederzettingen voortzet, en omdat Netanyahu weigert de eis van Abbas in te willigen. De Palestijnen zeggen dat het geen nut heeft om te overleggen als er steeds minder grond overblijft voor de verwezenlijking van een eigen staat. Israël heeft de Palestijnen diverse malen een eigen staat naast Israël aangeboden, maar die weigerden op het aanbod in te gaan omdat de concessies hun niet ver genoeg gingen.

Het Israëlische dagblad Ha’aretz schreef gisteren op grond van een niet bij name genoemde Israëlische bron dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, zaterdagavond opnieuw in Israël zal arriveren. Verwacht wordt dat Kerry tijdens een diner met Netanyahu het thema van het vredesproces met de Palestijnen verder zal bespreken.

Kerry arriveerde dinsdag al in Israël om Obama te vergezellen tijdens zijn bezoek Israël. Morgen vliegt hij samen met Obama naar Jordanië voor een ontmoeting met koning Abdullah.

Volgens Ha’aretz zou Kerry van Abbas en Netanyahu willen horen wat ze willen doen om vooruitgang te boeken. De Amerikaanse bewindsman zou Netanyahu vragen te overwegen om de uitbreiding van nederzettingen stop te zetten, Palestijnse gevangenen vrij te laten en andere maatregelen te treffen om de positie van Abbas te versterken.

Kerry zou Abbas willen verzoeken af te zien van eenzijdige stappen in de VN en om Israël niet voor het Internationaal Strafhof in Den Haag te dagen.

(Dit artikel werd eerder deze week geplaatst inRDnl)

2 Comments

Add yours →

  1. Netanyahu heeft de eis van Abbas wel ingewilligd, er is al een bouwstop geweest van 10 maanden, Maar toen kwam Abbas ook niet praten. Dat zit er niet in:
    http://likud.nl/2013/03/willen-de-israelis-vrede-met-de-palestijnen/

  2. likoednederland 23 mrt 2013 — 19:30

    Netanyahu heeft de eis van Abbas voor een bouwstop wel ingewilligd, in 2009, maar Abbas kwam nog niet praten.
    Al 80 jaar willen de Arabieren Israel niet erkennen.

Reacties zijn gesloten.