Laat spion Jonathan Pollard vrij

Spandoek in de buurt van de ambtswoning van president Peres met de woorden: "Geachte president, red Pollard." Foto: © Alfred Muller
Spandoek in de buurt van de ambtswoning van president Peres met de woorden: “Geachte president, red Pollard.” Foto: © Alfred Muller

Al jarenlang doen Israëliërs een beroep op Amerikaanse leiders om Jonathan Pollard vrij te laten. Ook tijdens het bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama deze week werd de kwestie aangesneden. Pollard is een Joodse Amerikaan die voor Israël spioneerde.

In een interview met het Israëlische tv-station Channel 2, vorige week, zei Obama dat Pollard een serieuze misdaad heeft gepleegd. Hij zei ook dat hij niet van plan is de man onmiddellijk vrij te laten, maar dat er wel geregeld gekeken zal worden of dat mogelijk is.

In 1984 en 1985 speelde Pollard als inlichtingenanalist bij de Amerikaanse marine duizenden geheime documenten door aan de Israëliërs. De Amerikaanse journalist Wolf Blitzer schreef in zijn boek ”Tussen Washington en Jeruzalem” dat Pollard onder meer militaire inlichtingen doorgaf over de Arabische landen. Door die gegevens konden Israëlische F-16-vliegtuigen in oktober 1985 het PLO-hoofdkwartier in Tunesië bombarderen.

Pollard maakte deel uit van een spionagecel onder leiding van Mossadagent Rafi Eitan. Nadat de Amerikaanse inlichtingendienst FBI lucht kreeg van de cel, kregen de vier Israëliërs die bij de operatie betrokken waren opdracht de Verenigde Staten onmiddellijk te verlaten. Pollard begreep eveneens dat hij een schuilplaats moesten zoeken. Hij ging met zijn vrouw naar de Israëlische ambassade.

„Welkom thuis, je bent nu veilig”, zei de wacht bij de Israëlische ambassade toen Pollard met zijn auto het terrein op reed. Maar de ambassade liet hem als een baksteen vallen. Enkele ogenblikken later, toen de auto’s van de FBI het gebouw omsingelden, kwam de Israëlische veiligheidsofficier op hem af en zei: „Maak dat je wegkomt.”

Pollard zei wanhopig: „We zijn Joden. Wij zijn op Israëlisch grondgebied. Ik ben een Israëlische spion. Je kunt een Israëlische spion niet op deze wijze verraden.” Maart 1987 werd de toen 32-jarige spion veroordeeld tot levenslange celstraf.

De officiële verklaring van de Israëlische regering was dat de spionagecel van Mossadagent Eitan op eigen houtje Pollard had gerekruteerd. Maar Eitan zei dat meerderen wel degelijk op de hoogte waren van Pollards activiteiten.

Het is vandaag de hoogste tijd hem vrij te laten. R. James Woolsey, het hoofd van de CIA tijdens de regering-Clinton, wees er al eens op dat verschillende andere spionnen van bevriende landen slechts vijf tot zeven jaar kregen. Pollard zit al 28 jaar.

Obama wilde tijdens zijn bezoek deze week vertrouwen wekken. Vele Israëliërs wantrouwen hem. Ten onrechte overigens, want Obama heeft zijn steun bewezen. Maar wat hem verder zou kunnen helpen is Pollard zo snel mogelijk vrijlaten.

(Elke week in het Reformatorisch Dagblad commentaar in de rubriek ‘Israel Ingezoomd’)

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close