Boycot van Israël is een onzinnig idee

Toeristen kijken naar de Westelijke Muur en de Rotskoepel op het Tempelplein, gebieden waaruit Israel zich volgens BDS-activisten terug moet trekken. Foto: © Alfred Muller
Toeristen kijken naar de Westelijke Muur en de Rotskoepel op het Tempelplein, gebieden waaruit Israel zich volgens BDS-activisten terug moet trekken. Foto: © Alfred Muller

De Israëlische minister van Justitie, Tzipi Livni, waarschuwde vorige week aldus het dagblad Ha’aretz dat stagnatie van het vredesproces tussen Israëli’s en Palestijnen op termijn kan leiden tot een Europese boycot van Israël. Ze vreest dat het daarbij niet alleen om een boycot van producten uit de Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever zal gaan, maar om een boycot van alle producten uit haar land. In een toespraak tot jonge activisten in Eilat drong ze erop aan om zich in te spannen voor vooruitgang bij het vredesoverleg.

Voorstanders van BDS  geloven dat sancties tegen Israël* dat land ertoe kunnen bewegen zich terug te trekken uit de Westoever en Golan. Maar dergelijke maatregelen tegen Israël moeten met kracht worden verworpen. Daar zijn een aantal redenen voor, waarvan ik slechts een paar noem.

Palestijnen vrijuit

Ten eerste wijzen BDS-activisten alleen Israël aan als de oorzaak van het conflict. Palestijnen gaan vrijuit, ondanks bijvoorbeeld de hetze tegen Israël in de media, het eren van terroristen, de weigering vredesakkoorden met Israël te sluiten toen deze werden aangeboden of met Israël te onderhandelen over een vredesregeling.

Ten tweede gaan voorstanders van BDS ervan uit dat Israël geen steekhoudende argumenten heeft om op de Westoever of een deel daarvan te blijven. Dat kunnen historische of religieuze argumenten zijn. Een ander zwaarwegend punt is dat Israël zich alleen terug kan trekken na het bereiken van een vredesverdrag dat veiligheid biedt.

Ten derde zullen voorstanders van BDS moeten toegeven dat ook tal van andere landen strafmaatregelen verdienen. De Westelijke Jordaanoever is namelijk lang niet het enige omstreden gebied in de wereld. Wat te denken van bijvoorbeeld de Turkse bezetting van Noord-Cyprus? Of de weigering van China om Tibet onafhankelijkheid te geven?

Google 

Ten vierde is een boycot in de praktijk niet te doen. Een Europese diplomaat zei in The Jerusalem Post naar aanleiding van Livni’s uitspraken dat een boycot van Israël „hoogst onwaarschijnlijk” is. De reden is volgens hem dat een aantal Europese landen graag met Israëlische bedrijven wil samenwerken vanwege hun technologie en innovaties. En inderdaad, op technologisch gebied is Israël onmisbaar. Tomaten of bloemen boycotten gaat misschien nog, maar concerns als Google, Microsoft en Apple boycotten is een prijs die geen activist zal willen betalen. Al deze bedrijven hebben echter vestigingen in Israël.

Toch heeft Israël genoeg reden om ongerust te zijn. Al zal in de praktijk een boycot niet zo’n vaart lopen, wie denkt dat een eindeloze verlenging van de huidige impasse in het vredesproces géén consequenties zal hebben, maakt een vergissing. De gevolgen van de bestaande patstelling kunnen zowel internationaal als binnenslands uiterst schadelijk voor Israël uitpakken.

(Elke week in RD.nl: beschouwing over gebeurtenissen in Israël in de rubriek Israël Ingezoomd.)

* BDS betekent Boycot, Divestment (intrekking  van investeringen) and Sanctions (sancties).

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close