Jeruzalemse kunstwereld leeft op

New Spirit probeert jonge Israëli’s in Jeruzalem te houden door de stad aantrekkelijker te maken. Dat doet ze ondermeer door kunstenaars te helpen zich in de stad te vestigen en hun kunst uit te dragen in de diverse wijken en gemeenschappen.

“Jeruzalem was bijna hersendood wat artistieke activiteit betreft”, zegt cultureel entrepreneur Emmanuel Witztum. “Maar in de afgelopen zes jaar ervaart de stad een hergeboorte.”

Pico Jerusalem

We ontmoeten hem in het kantoor van Pico Jerusalem, een instelling in de Talpiot Industriewijk die het netwerk wil versterken tussen creativiteit en ondernemerschap.

Witztum vertelt dat in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw de Jeruzalemse kunstwereld nog bloeide. Tijdens de Eerste en vooral Tweede Intifada trokken vele artiesten weg.

De verandering ten goede is ontstaan dankzij de pogingen de artiesten in de stad te houden.

Emmanuel Witzthum, cultureel entrepreneur
Emmanuel Witzthum, cultureel entrepreneur

Jeruzalem speelt volgens Witztum wat de kunst betreft in vergelijking met Tel Aviv de tweede viool. “We hebben hier geen theaters, geen belangrijke gezelschappen voor hedendaags of klassiek ballet. Het wat grootte betreft tweede orkest van Israël, het Jeruzalem Symfonisch Orkest, staat op het punt te sluiten.”

Kunstscholen

Maar het sterke punt van de stad vormen de academies en andere kunstscholen. Daar ligt de potentie voor herstel.

The Naggar school of Photography, Media and New Music in Musrara
The Naggar school of Photography, Media and New Music in Musrara

Hij gelooft dat het van essentieel belang is om de jonge kunstgeneratie de kans te geven een andere sfeer te creëren in de stad.

Een manier om dat te doen is het ‘Toolbox’ programma van de organisatie New Spirit. New Spirit streeft ernaar jonge Israëli’s in de stad Jeruzalem te houden.

De ‘Toolbox’ is een driejarig programma waarbij jonge kunstenaars onder leiding van mentoren vaardigheden leren die hen helpen een bestaan op te bouwen in de stad. De organisatie helpt hen een artistiek product te maken, hun eigen unieke stem te ontdekken en met het publiek en de diverse gemeenschappen in de stad in contact te komen.

Naggar school

Een plek die wij (een groepje journalisten) ook bezoeken is de Naggar School voor Fotografie, Media en Nieuwe Muziek. Avi Dabach, hoofd van de ‘Musrara collectie’ op de Naggar school, staat ons te woord temidden van foto’s en videovoorstellingen die aan de wanden worden vertoond.

ALMU20130731_3335

Hij vertelt dat de school niet academisch is, waardoor er een grotere vrijheid bestaat het programma naar eigen inzichten in te vullen. De regering en particuliere donors sponsoren het onderwijs.

De school bevindt zich in een oud doch fraai gebouw in de wijk Musrara. Musrara was vroeger een probleemwijk: het lag voor 1967 aan de grens met Jordanië en de overheid plaatste er immigranten, soms tien op een kamer. Tegenwoordig gaat het om een gewilde wijk.

In Musrara
Wandelen door Musrara.

In Musrara bevinden zich diverse kunstscholen. Elk voorjaar wordt in deze wijk een festival voor uitvoerende kunsten gehouden, waarbij de bewoners hun huizen open zetten voor kunstenaars. In een wijkgebouw zijn tentoonstellingen opgezet, zodat het publiek van de kunst kan genieten.

Pandora Studio

We reizen door naar de wijk Gonen. Inbal Dekel staat vlak voor de Pandora Studio voor poppen- en objectentheater. “Elke wijk heeft bepaalde noden”, zegt ze. “Dat geldt ook voor de Jeruzalemse kunstenaars. We besloten ze met elkaar in contact te brengen.”

Inbal Dekel, of the Pandora Puppetry Shows
Inbal Dekel, of the Pandora Puppetry Shows

Ze bracht twaalf jonge kunstenaars naar de wijk Kiryat Hayovel. Ze begonnen een nieuw project te ontwerpen in de wijk, onder begeleiding van het hoofd van een kunstschool.

Dekel, die zelf een dansgroep leidt. vertelt dat de wijk Gonen een oude schuilkelder beschikbaar stelde. De bedoeling is dat ze daarmee het publiek in deze buurt ten dienste zullen zijn.

We stappen naar binnen. Het is even wennen aan het zwakke licht, als je in de felle zonneschijn hebt gestaan.

In de Pandora Studio. Foto: Alfred Muller
In de Pandora Studio. Foto: Alfred Muller

Twee jonge vrouwen zijn aan het oefenen voor een optreden tijdens een poppenspel festival. “De artiesten geven de buurt nu iets terug”, zegt Dekel.

Foto’s: © Alfred Muller

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close