Van vreugde over Osloakkoorden is maar weinig over

PLO-leider Yasser Arafat (l.) en premier Yitzhak Rabin (r.) plegen zorgden voor een historische doorbraak. Foto; GPO
PLO-leider Yasser Arafat (l.) en premier Yitzhak Rabin (r.) plegen zorgden voor een historische doorbraak. Foto; GPO

Het was een historische gebeurtenis op het gazon van het Witte Huis in Washington. De Israëlische premier Yitzhak Rabin en Yasser Arafat gaven elkaar de hand op 13 september 1993.

Een nieuw tijdperk zou aanbreken, waarin Israël en de Palestijnen besloten de geschillen langs vreedzame weg op te lossen.

Wat is er vandaag nog van het vredesproces over?

Lees hier verder op de website van het RD en log daar in.

2 Comments

Add yours →

  1. Jammer dat het RD ook achter de betaalmuur gaat.

  2. likoednederland 15 Sep 2013 — 17:40

    Er is natuurlijk ook weinig te vieren.

    De vrede bleef uit. In de twintig jaar voor de Oslo akkoorden werden 415 Israëli’s gedood door terreur. In de twintig jaar na de Oslo akkoorden waren dat er 1.452, ruim drie keer zo veel dus.

    Het ging al mis bij de start. ‘Vredespartner’ Arafat liet al snel blijken dat het hem geen ernst was om de akkoorden na te komen.
    Voor een Arabisch publiek sprak hij erover als een noodzakelijk tijdelijk verdrag, zoals de islamitische Profeet Mohammed ook met zijn vijanden had gesloten. De Oslo-akkoorden zijn nimmer geratificeerd door de PLO, de Palestijnse koepelorganisatie namens wie Arafat ondertekende. Het Handvest van de PLO werd ook niet aangepast – dus staan alle passages over het gebruik van terreur en de vernietiging van Israël daar nog steeds in. En Arafat gaf in het geheim de Al-Aqsa martelarenbrigade van zijn eigen Fatah de PLO en de Al-Qassam brigades van Hamas de vrije hand om de terreur juist op te voeren, met bovengenoemde 1.452 doden als gevolg.

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: