Syrische christenen vrezen de val Assad

Aan de grens met Syrië. Foto: © Alfred Muller.
Aan de grens met Syrië. Foto: © Alfred Muller.

Het betrof een geheel nieuw idee zo’n honderd jaar geleden, overgewaaid uit Europa: de scheiding tussen mensen zou op basis van volken zijn die van elkaar verschillen in culturen en talen. Tot toen toe waren de mensen in de eerste plaats moslims, joden of christenen. De Ottomanen hadden sterke nadruk op deze religieuze verschillen gelegd.

De nieuwe ideeën werden populair onder christenen en progressieve moslims. Christenen hoopten dat het nationalisme een seculier arabisme zou voortbrengen, waarin christenen en moslims gelijkwaardig zouden zijn.

Nieuwerwetse ideeën

De Syrische filosoof en socioloog Michel Afleq (1910-1989) heeft veel gedaan om deze nieuwerwetse ideeën te promoten. Hij was een christen die veel respect had voor de islam. Maar hij zei ook dat groepsidentiteit vooral gebaseerd moet zijn op nationale identiteit. Als Arabieren het idee van de natie zouden accepteren, zou er een basis bestaan voor een nieuw politiek en sociaal systeem. Hij geloofde dat de Arabieren zich konden verenigen in een Arabische natie.

Afleqs denkbeelden waren belangrijk voor het ontstaan van de Ba’athbeweging in de Arabische wereld. In Syrië werd de Ba’ath de belangrijkste partij. Deze wordt momenteel geleid door president Bashar al-Assad, die de christenen de gewenste bescherming bood.

Ook andere Arabische christenen omarmden het nationalisme. Maar ze raakten teleurgesteld. De religieuze identiteit bleef sterk. Arabische christenen zijn in de afgelopen eeuw bang geweest voor ‘herislamisering’. Naar schatting heeft een derde deel van hen de hoop al opgegeven. Ze zijn naar Zuid- en Noord-Amerika vertrokken. Alle oosterse kerken in het Midden-Oosten hebben nu leden in de diaspora. Christenen vrezen dat de zogeheten Arabische lente de islamisering in een stroomversnelling heeft gebracht.

Waarschuwingen

Een overwinning van radicale soennieten zal een herislamisering van Syrië betekenen. Dat is de reden dat er de afgelopen weken vanuit de christelijke wereld allerlei waarschuwingen klonken. Een luchtoperatie van het Amerikaanse leger tegen Syrische militaire doelen zou de val van het regime bevorderen.

Het hoofd van de Wereld Evangelische Alliantie, dr. Geoff Tunnicliffe, waarschuwde het Witte Huis en de VN-Veiligheidsraad dat een militaire interventie in Syrië schadelijk zal zijn voor de christenen. Christenen zijn al bedreigd door sommigen in de oppositie. Deze hebben aangegeven dat het volgende bewind islamitisch zal zijn en dat christenen niet welkom zijn.

Zijn mening staat haaks op die van de aftredende Israëlische ambassadeur in Washington, dr. Michael Oren. Hij zei in The Jerusalem Post dat de „slechte figuren” die door Iran gesteund worden slechter voor Israël zijn dan de „slechte figuren” die niet door Iran gesteund worden. „Het grootste gevaar voor Israël is de strategische as tussen Teheran, Damascus en Beiroet.”

Opnieuw een aanwijzing dat de opinies van Israël en de christelijke wereld niet altijd samenvallen.

Correspondent Alfred Muller levert elke zaterdag vanuit Jeruzalem commentaar op gebeurtenissen in Israël , Palestina en het Midden-Oosten in RD.nl .

Een gedachte over “Syrische christenen vrezen de val Assad

 1. likoednederland 23 sep 2013 — 21:33

  Er is maar 1 realistische oplossing om de gevechten te laten stoppen, de Joegoslavische: de opsplitsing van Syrie.

  De grootvader van Assad schreef dat trouwens al in ….. 1936.
  http://likud.nl/2013/09/grootvader-assad-kijk-toch-hoe-de-vreedzame-palestijnse-joden-worden-afgeslacht/

  Anders zouden soennitische fundamentalisten de Alawieten afslachten, zoals ze op dat moment al deden met de vreedzame Joden in Palestina.
  Wat is er in tachtig jaar toch weinig veranderd in het Midden-Oosten!

Reacties zijn gesloten.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close