Een tramrit tijdens de hoogtijdagen

De tram is er niet voor treuzelaars. Foto: © Alfred Muller

De tram is er niet voor treuzelaars. Foto: © Alfred Muller

Vorige week was het weer zo ver: de hoogtijdagen. Duizenden pelgrims bevonden zich in de Jeruzalem voor het Loofhuttenfeest. De politie sloot het centrum voor autoverkeer af. Iedereen met de tram dus.

Een paar tips voor wie zich tijdens de drukke dagen door Jeruzalem wil verplaatsen via de drukste stations.

De trambaan. Wandelen langs de tramrails is veilig. Naast de rails ligt namelijk een breed voetgangersgebied.

De tram zelf maakt met zijn gebel en getoeter zo veel herrie dat botsingen gemakkelijk zijn te vermijden. Maar pas op: ook fietsers rijden op de trambaan. Voor hen zijn er twee mogelijkheden. Of ze gaan de heuvel op, of ervan af.

Als ze ertegenop rijden, is er niets aan de hand. Maar als ze ervan afdalen, kunnen ze snelheden ontwikkelen die in de Tour de France niet zouden misstaan.

Het kaartje

Het kaartje. Losse kaartjes zijn verkrijgbaar bij automaten op de perrons. Een probleem is dat er te weinig van deze automaten zijn. Op de hoogtijdagen zijn er op sommige perrons gelukkig ook stands waar losse kaartjes te koop zijn.

Instappen. Het instappen op de drukste stations vereist concentratie en behendigheid.

Wie slim is, gaat al lang voordat de tram arriveert op een plaats staan waar de twee deuren ongeveer uitkomen. Deze plekken zijn vaak te herkennen aan de gele strepen op het perron.

De regel is: laat mensen eerst uitstappen, maar wees ook weer niet al te beleefd. De tram is er niet voor treuzelaars, want voor u het weet gaan de deuren alweer dicht.

Als u net in de deuropening staat op het moment dat de deuren dichtgaan, houd dan uw voet tegen de dichtschuivende deur of druk met uw ellebogen de deuren weer van elkaar. U maakt dan wel kans op een flinke uitbrander via het intercomsysteem, maar wie geen Hebreeuws verstaat heeft daar geen last van.

Teruglopen is ook geen optie, want achter u bevinden zich nog mensen die ook naar binnen willen.

Stempelen

Stempelen. Vergeet niet het kaartje op de juiste wijze in de stempelautomaat te stoppen. Dat wil zeggen: niet ondersteboven en ook niet achterstevoren. Het apparaat dient een soort tevreden geluid te produceren, waarbij het lichtje op groen floept.

Als dat niet gebeurt maakt u kans op een boete. De controleurs slingeren namelijk zonder pardon iedereen op de bon die geen geldig plaatsbewijs tevoorschijn kan toveren. Buitenlander of niet.

Ergert u zich niet aan  zwartrijders. In principe is zwartrijden vrij gemakkelijk. Op het moment dat er controleurs instappen, stappen  zwartrijders uit. Ze staan daarom dicht bij de deur en letten bij elk station goed op of er witte overhemden op het perron staan.

Uitstappen. Op het moment dat u wilt uitstappen, willen de mensen die buiten staan instappen, bang als ze zijn voor sluitende deuren. Het beste is om achter een gezet persoon aan te lopen die de weg baant. Is die er niet: sterkte!

(Dit artikel verscheen ook in het RD.nl in de serie ‘Post uit’.)

%d bloggers liken dit: