Gaza’s tunnelproject 

Israëlische parachutisten in de Gazastrook vinden een tunnel, die is gegraven om aanslagen op Israëliërs te plegen. Foto: IDF.
GAZA – Israëlische parachutisten in de Gazastrook vinden een tunnel, die is gegraven om aanslagen op Israëliërs te plegen. Foto: IDF.

De acties van het Israëlische leger in de Gazastrook zijn er vooral op gericht om tunnels te vernietigen die kunnen worden gebruikt door strijders om in Israël te infiltreren.

Maandag nog sloeg het leger een aanval af van Palestijnse strijders bij de kibboets Nahal Oz. Ze zouden Israël via een tunnel zijn binnengedrongen die nog niet door het leger was ontdekt. Bij de actie verloren vijf soldaten het leven. De aanval van maandag bevestigde opnieuw hoe gevaarlijk de tunnels zijn voor Israël.

Grens Egypte

Inwoners van Gaza begonnen ongeveer vijftien jaar geleden met de aanleg van de eerste onderaardse gangen onder de grens van Egypte en de Gazastrook. De tunnels dienden voor de invoer van wapens.

Na de terugtrekking van Israël uit de Gazastrook in 2005 en de invoerrestricties die Israël de Hamasregering oplegde, nam het aantal tunnels toe. Palestijnen gebruikten deze voor de import van allerlei consumptiegoederen vanuit Egypte. Niet alleen de eigenaren verdienden er geld mee, ook de regering van Hamas ving handenvol geld door belastingen te heffen.

Nicolas Pelham schreef twee jaar geleden in de ”Journal of Palestine Studies” dat elke tunnel 80.000 tot 200.000 dollar kostte. De aanleg was gevaarlijk en werknemers die er de dood vonden, verdienden de titel van martelaar. De graafteams bestonden uit zes personen, die werkten in shifts van twaalf uur. Bij het werk in de tunnels werden ook kinderen ingezet. Pelham vermeldt dat daarbij 160 kinderen de dood vonden. Caïro heeft inmiddels tal van tunnels tussen Egypte en de Gazastrook vernietigd.

Aanvalstunnels

Voor Israël zijn de aanvalstunnels die onder de grens doorlopen en naar de Israëlische kibboetsim en mosjavim leiden momenteel het meest urgent. Dat verschijnsel was een belangrijke reden voor de Israëlische regering om in de Gazastrook een grondoperatie te starten.

Tot begin deze week had het leger meer dan dertig tunnels ontdekt. Het denkt nog zeker een week nodig te hebben om de gangen te vernietigen.

Eerst afdalen naar beneden voordat de tunnel wordt bereikt. Foto: IDF.
Eerst afdalen naar beneden voordat de tunnel wordt bereikt. Foto: IDF.

Een luitenant-kolonel die luistert naar de naam ”Max” liet media een gat in de grond zien op een afstand van 1700 meter van de kibboets Nir-Am en 650 meter van de grens met Gaza. Het gat is 13 meter diep en voert naar de ingang van een tunnel. Aan deze twee maanden geleden ontdekte tunnel werd nog volop gewerkt. De uitgang had dicht bij de kibboets moeten uitkomen. Het begin van de tunnel bevindt zich in een broeikas bij Khan Yunis in Gaza.

De tunnel is 1,75 meter hoog en 70 centimeter breed, groot genoeg voor een zwaarbewapende strijder. De beide zijden, plafond en vloer, bestaan uit beton. De luitenant-kolonel zei dat er 26.000 onderdelen voor de tunnel werden gebruikt en hij schat de kosten van de aanleg op 3 tot 4 miljoen sjekel (650.000 tot 870.000 euro).

Het Joodse Nieuwjaar

Het Israëlische dagblad Ma’ariv meldde op grond van bronnen in de veiligheidsdienst dat Hamas van plan was tijdens het Joodse Nieuwjaar in september een verrassingsaanval uit te voeren op de Israëlische dorpen rond de Gazastrook. De bedoeling was dat honderden terroristen Israël zouden binnenstormen, met de opdracht burgers te doden en te kidnappen.

Volgens reservist kolonel Atai Shelach bevinden zich in de gehele Gazastrook honderden van dit soort bouwsels onder de grond. Hij gaf aan dat het veel tijd kost om een tunnel te graven. Dat komt niet doordat het graven zo lang duurt, maar omdat Hamas weet dat Israëlische inlichtingendiensten graag meekijken. De tunnelmakers werken er dus maar af en toe aan.

Ingangen van de tunnels bevinden zich in huizen. Het blijkt dat veel van het beton dat Hamas van Israël mocht importeren voor het bouwen van huizen en andere gebouwen, in de grond verdween. De aanleg van een tunnel vergt ongeveer 800 ton beton.

Het is niet ongevaarlijk om een tunnel te vernietigen. In sommige tunnels zitten bommen verborgen en bestaat de kans dat een gang instort. Soms blaast het Israëlische leger tunnels op, soms worden ze gedeeltelijk opgegraven. „Des te langer we blijven, des te meer tunnels we kunnen vernietigen. Als we ons terugtrekken, is dat afgelopen. De politici beslissen wanneer dat is”, aldus Shelach.

Dit artikel verscheen ook in het © Reformatorisch Dagblad op 29 juli 2014.

* * *

En een film over de angst onder de burgers in de dorpen rond de Gazastrook. Video: IDF.

 

 

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close