Ook schuilplaatsen VN onveilig

Foto: de EU geeft hulp aan Palestijnse vluchtelingen. Foto:The European Commission Humanitarian Aid and Civil Protection department (ECHO).
Foto: de EU geeft hulp aan Palestijnse vluchtelingen. Foto: The European Commission Humanitarian Aid and Civil Protection department (ECHO) / Flickr.

Israël heeft de afgelopen dagen zware kritiek te verduren gehad voor een aanval zondag bij een school van de VN-organisatie UNRWA in Rafah, dicht bij de grens met Egypte. Israël zegt dat de aanval zich richtte op terroristen van de Islamitische Jihad in Gaza, in de buurt van de school.

De school diende als schuilplaats voor Gazanen die hun huizen hadden verlaten. Bij de aanval werden 10 Palestijnen gedood en raakten 27 anderen gewond. Er zaten ongeveer 3000 ontheemden in het gebouw.

De woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Jen Psaki, zei „ontzet” te zijn over de „schandelijke beschieting” van een VN-school. De woedende VN-secretaris-generaal, Ban Ki Moon, noemde de aanval „verwerpelijk.”

De onderwijsinstelling is een van de negentig UNRWA-scholen die tijdelijk opvang bieden aan 260.000 ontheemde Palestijnen. Het totale aantal Palestijnen dat hun huizen heeft verlaten, is volgens de VN 475.000.

Leger ingelicht 

UNWRA-commissaris Pierre Krähenbühl en de directeur in Gaza, Robert Turner, schreven in een verklaring dat ze het Israëlische leger 33 keer hebben ingelicht over het feit dat deze school in Rafah wordt gebruikt om ontheemden te huisvesten. De laatste keer was een uur voor het incident. Ook schreven ze dat elf werkers van UNRWA zijn omgekomen bij Israëlische aanvallen.

Woordvoerder Mark Regev van Israël zei maandag tegenover CNN dat de regering de toedracht onderzoekt. Uit vooronderzoek bleek volgens hem dat het leger zich richtte op de Islamitische Jihad, in de buurt. „We willen niet dat er ook maar één burger gedood wordt in dit conflict.”

Hij voegde eraan toe dat Hamas misbruik maakt van VN-faciliteiten en in drie gevallen raketten opsloeg in VN-gebouwen.

Hulp en bescherming 

De Algemene Vergadering van de VN richtte UNRWA (United Nations Relief and Works Agency) in 1949 op met het doel hulp en bescherming te geven. In 1950, toen UNRWA met het werk begon, telde deze organisatie circa 900.000 Palestijnse vluchtelingen in Jordanië, Libanon, Syrië, de Westelijke Jordaanoever en de Gaza strook. Volgens Israëlische bronnen lag het aantal vluchtelingen op ongeveer de helft. UNRWA rekent vandaag ook Palestijnen die een vluchteling tot voorouders hebben tot vluchteling. De organisatie heeft nu 5 miljoen vluchtelingen geregistreerd.

UNRWA is actief op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg, en het verlenen van sociale en economische hulp. De organisatie is volgens haar website voor 97 procent afhankelijk van vrijwillige bijdragen en heeft elk jaar een tekort. Dit is nu opgelopen tot 68 miljoen dollar.

Een van de hoofddoelen van UNRWA is Palestijnse kinderen onderwijs te bieden. In total runt de organisatie 703 scholen, 9 vakscholen, 2 wetenschappelijke faculteiten en 2 leerkrachtenopleidingen. Op de scholen krijgen ongeveer een half miljoen kinderen les.

De UNRWA heeft in Gaza 245 scholen in gebruik, waar in totaal 232.000 leerlingen les krijgen. In het Gaza gebied zijn ruim 1,2 geregistreerde Palestijnse vluchtelingen.

Stroom vluchtelingen 

Tijdens de oorlogshandelingen van de afgelopen weken heeft het Israëlische leger burgers meegedeeld bepaalde gebieden of huizen te verlaten. Dat heeft een grote stroom interne vluchtelingen teweeg gebracht. Een kans om de Gazastrook te verlaten hebben zij niet, want de grensovergangen naar Israel en Egypte zijn voor burgers gesloten.

De UNRWA echter stelde scholen open voor de opvang. In een aantal gevallen vielen er doden en gewonden onder de ontheemden in of bij deze scholen bij de beschietingen door het leger.

Een iets kortere versie van dit artikel verscheen ook in het Reformatorisch Dagblad op 05 augustus 2014.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close