Kansen voor de Arabische partij

Op de Arabische markt van Akko. Foto: © Alfred Muller
Op de Arabische markt van Akko. Foto: © Alfred Muller

Het is de Arabische partijen in Israël gelukt hun geschillen bij te leggen en zich te verenigen in één partij. Ze hadden ook geen andere keus. De Knesset verhoogde de kiesdrempel van 2 naar 3,25 procent.

Voorstanders van die verhoging hoopten daarmee de stabiliteit van de regering te vergroten, maar sommigen vermoeden ook andere motieven, namelijk om de drie Arabische partijen dwars te zitten.

Gezamenlijke Lijst

De Gezamenlijke Lijst (Joint List), zoals de verenigde partijen heten, zal namelijk volgens de polls bij de verkiezingen op 17 maart een van de grootste partijen worden. De Israëlische Arabieren (ook Palestijnse burgers van Israël genoemd) zijn enthousiast over de samenwerking. En zij vormen met hun vijfde deel van de bevolking een aanzienlijke groep.

Het is overigens wel spannend of de Arabische partijen na de verkiezingen bij elkaar zullen blijven. Ze bestaan namelijk uit drie verschillende stromingen: de nationalistische, de islamistische en de sociaaleconomische. Maar zeker is dat de druk vanuit de achterban om door te gaan met de samenwerking groot is.

Vertrouwen 

Onder de Arabische kiesgerechtigden was het vertrouwen in de politiek de laatste jaren geslonken. Bij de laatste twee verkiezingen bleef bijna de helft thuis. De meesten geloven niet dat de Knesset in staat is iets goeds voor hen te doen. Slechts een kleine minderheid stemt uit ideologische overwegingen niet.

Dr. Thabet Abu Rass, mededirecteur van het Abraham Fonds, een organisatie die zich inspant voor gelijke behandeling van Joden en Arabieren en die de Arabische participatie in de samenleving wil bevorderen, voorspelt dat de Gezamenlijke Lijst 15 van de 120 zetels zal winnen. Arabieren hopen door hun stem uit te brengen het dagelijks leven te verbeteren op bijvoorbeeld het gebied van onderwijs en werkgelegenheid.

Democratische kamp

De verenigde partij trekt overigens niet alleen stemmen van Arabieren. Een van de drie partijen, Hadash, is een JoodsArabische partij die ook Joodse stemmen trekt. De Gezamenlijke Lijst presenteert zich als het ”democratische kamp”.

Dat staat dan tegenover het nationalistische kamp van premier Netanyahu en andere rechtse partijen en het zionistische kamp van Herzog en Livni en andere linkse partijen. Er zijn overigens ook Arabieren die op zionistische partijen stemmen.

Regering

Als het de Gezamenlijke Lijst lukt om de grootste oppositiepartij te worden, zal partijleider Ayman Odeh geregeld met de premier en buitenlandse politici spreken. Maar onder de Israëlische Arabieren bestaat aanzienlijke steun om aan de regering deel te nemen. Voorwaarde is dan wel dat president Rivlin de Zionistische Unie moet vragen een coalitie te vormen. Dat kan gebeuren als Likud het onderspit delft.

De Arabische partijen namen niet eerder deel aan de coalitie. Wel steunde het kabinet van Yitzhak Rabin van 1992 tot 1995 mede op ze. Het wordt hoog tijd dat de Arabische partijen ook deel van een kabinet gaan uitmaken.

Elke week commentaar op gebeurtenissen in Israël vanuit Israël zelf. In de rubriek Israël Ingezoomd in het RD.nl

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close