Israëlisch veldhospitaal en reddingsteam in aardbevingsgebied

Twee militaire teams bestaande uit elk 130 mannen en vrouwen vertrokken maandag van luchthaven Ben Gurion bij Tel Aviv naar Kathmandu in Nepal.

Het zoek- en reddingsteam probeert slachtoffers uit ingestorte gebouwen te halen in het aardbevingsgebied. Donderdag haalden de reddingswerkers nog een jonge vrouw levend uit de puinhopen. Het team zal waarschijnlijk niet zo lang meer doorwerken. De kans namelijk om nog overlevenden te vinden is na een bepaald aantal dagen verkeken.

Medisch team

Het medisch team heeft bij Kathmandu een veldhospitaal opgezet. De faciliteit heeft onder andere afdelingen voor het maken van röntgenfoto’s en het verrichten van operaties. Het team kan dagelijks 200 patiënten helpen. De artsen zijn reservisten, die normaal in ziekenhuizen werken. Het kan zijn dat zij in de komende dagen terugkeren naar Israël. Ze zullen naar verwachting worden vervangen door andere Israëlische artsen en door Nepalese artsen. Het veldhospitaal blijft.

Een derde team hield zich bezig met het opsporen van honderden landgenoten. Dit team bestaat uit personen die zijn verbonden aan vooral het ministerie van Buitenlandse Zaken. Nepal is een populair vakantieland bij jonge Israëliërs die na hun diensttijd door de bergen willen trekken. Andere Israëliërs waren in Nepal om baby’s te halen, omdat ze zelf geen kinderen kunnen krijgen. Deze baby’s zijn gebaard door ‘draagmoeders’. Alle vermiste Israëliërs zijn inmiddels getraceerd, met uitzondering van de 22-jarige trekker Or Asraf. Hij was in het zwaar getroffen gebied Langtang, waar ook veel andere toeristen onvindbaar zijn.

Terug in Israël

De grote meerderheid van de circa 250 Israëliërs die naar huis wilden, is inmiddels weer geland in Tel Aviv. Ongeveer 400 Israëliërs gaven er de voorkeur aan in Nepal te blijven. Zij wensen hun reis te vervolgen naar landen als India of Vietnam. Sommigen blijven om vrijwilligerswerk doen, nu het land hulp zo hard nodig heeft.

De hulpteams tonen Israël op zijn best. Maar helaas is Israël onvoldoende voorbereid op aardbevingen in eigen regio. Israël ligt aan de westzijde van de Grote Riftvallei of Grote Slenk, die zich uitstrekt van Syrië tot Mozambique. Geologen wijzen erop dat zich in de regio zware aardbevingen hebben voorgedaan en dat er nieuwe worden verwacht. Israël telt volgens mediaberichten 800.000 wooneenheden die voor 1980 werden gebouwd en niet voldoen aan moderne bouwvoorschriften die huizen sterk maken.

Flatgebouwen versterken

In 2005 startte de regering het zogeheten ”Tama 38”-plan. Dit houdt in dat aannemers flatgebouwen versterken en uitbreiden. Het plan sloeg vooral in Tel Aviv en omstreken aan, waar de prijs voor onroerend goed hoog is. Maar in de gebieden die het meeste risico lopen, blijven oude gebouwen doorgaans onversterkt.

Het enige wat kan helpen is dat de overheid huiseigenaren dwingt noodzakelijke renovaties uit te voeren en daarvoor subsidies verstrekt. Israël heeft de middelen, alleen de wil ontbreekt nog.

De rubriek ‘Israël Ingezoomd’ verschijnt elke zaterdag in het Reformatorisch Dagblad. Commentaar over Israël, de Palestijnen en het Midden-Oosten vanuit Jeruzalem.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close