Weinig aandacht voor het Midden-Oosten in Nederland

Enkele weken geleden waren we in Nederland. Het is altijd leuk om daar af en toe eens te kijken. Om te horen wat onze landgenoten bezighoudt, om te genieten van de in vergelijking met Israël lage prijzen en natuurlijk vooral om vrienden, familieleden en anderen te zien.

Elke keer als we in Nederland zijn, valt er iets op. De ene keer is dat de beleefdheid van de mensen, de andere keer de verdere afslanking van de dienstverlening bij de spoorwegen en dan weer dat de kerkdienst precies op tijd begint en precies op tijd ophoudt.

Wat me deze keer sterk opviel, is dat er in vergelijking met Israël weinig aandacht was voor wat in het Midden-Oosten gebeurt. Het ging daar over de Tour de France en de geldproblemen in Griekenland, niet over de gebeurtenissen in wat eens Syrië en Irak waren of andere aardverschuivingen aan de zuidgrens van Europa. Denken ze echt dat dat van weinig belang is?

Wegwezen

Om te weten wat er aan de hand is, kijk dan in de komende dagen eens via internet naar het nieuws van Al Jazeera. Dag en uur maken niet uit. Wie dat een paar keer heeft gedaan, begrijpt dat massa’s burgers in Afrika en het Midden-Oosten denken: wegwezen. Naar Europa. Desnoods Amerika of Australië. Weg van de koppensnellers, autobommen, corruptiebazen, godsdienstwaanzinnigen, voedseltekorten, milieurampen. En deze exodus kon wel eens – als de tekenen niet bedriegen – straks pas echt beginnen.

Aan de ene kant kan en mag Europa zijn grenzen niet dichthouden vanwege de internationale verdragen en vanwege de mensenrechten. Zij die vervolgd worden hebben recht op een schuilplaats. Aan de andere kant zijn er argumenten tegen de komst van vluchtelingen. Grote massa’s asielzoekers gaan het karakter van Europa op termijn veranderen. En de veiligheid aantasten omdat er onder hen ook jihadisten zitten.

Geldgebrek

Wel zouden rijke landen meer kunnen doen om te zorgen dat minder mensen zich genoodzaakt voelen te vluchten. Landen als Turkije, Libanon en Jordanië vangen de meeste vluchtelingen op. De directeur van het VN-Wereldvoedselprogramma, Ertharin Cousin, zei vorige week echter dat haar organisatie de voedselhulp aan Syrische vluchtelingen in de buurlanden van Syrië heeft gehalveerd vanwege geldgebrek. Het conflict berooft kinderen van hun onderwijs, jeugd en dromen en drijft gezinnen tot wanhoop. Zij riep de wereld op de crisis niet te vergeten.

De Golfstaten kunnen ook vluchtelingen opvangen. Zij hebben de mogelijkheden.

Wat Israël kan doen is beperkt. Arabieren zijn opgevoed met haat tegen dat land. Wel heeft het tientallen gewonden van de Syrische oorlog behandeld in de ziekenhuizen. Mogelijk zal het vluchtelingen uit Zuid-Syrië opvangen als die naar de grens van Israël trekken. Dat kan gebeuren als IS een bloedbad aanricht in Zuid-Syrië. Ook helpt de organisatie IsraAid bij de opvang van Syrische vluchtelingen in Jordanië in samenwerking met plaatselijke organisaties en met de Jordaanse regering.

Foto: Een Syrische vluchteling in Turkije, gefotografeerd tijdens het bezoek van het hoofd van het VN-Ontwikkelingsprogramma (UNDP), Helen Clark. Ariel Rubin/UNDP

‘Israël Ingezoomd’: Informatief, analyserend, opiniërend, kort. Altijd met foto. Elke week in het RD.nl.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close