Bethlehem aangewezen op Kerst

BETHLEHEM –  De economie in Bethlehem het moet hebben van de kersttijd, zegt burgemeester Vera Baboun.

Elk jaar op 24 december zitten de hotels vol. Maar nu ligt de bezettingsgraad op hooguit 40 procent. Van de hotelgasten komt de helft uit het buitenland en de andere helft uit het land zelf. Het aantal touringcars dat naar Bethlehem komt is gehalveerd, aldus Baboun.

Wat de stad bovenal nodig heeft is vrede, zegt Baboun. Pas als er een vredesregeling is kan de stad echt opbloeien. Ergernissen zijn de scheidingsbarrière, de Joodse nederzettingen in de Bethlehem regio en de doden die zijn gevallen in botsingen met het leger.

Italiaans koor 

Groepen zeggen reizen naar Israël en de Palestijnse gebieden af. „Een Italiaans koor heeft de komst afgezegd”, vertelt gemeentevoorlichter Fadi Ghattas. „Ook een koor uit Noord-Israel heeft geannuleerd. Ze zeiden dat het niet veilig is de kinderen naar Bethlehem te sturen. Maar ik zeg dat Bethlehem veiliger is dan Europa.”

Dit jaar was er geen vuurwerk in Bethlehem nadat op 5 december de lichten in de kerstboom werden ontstoken.

In plaats daarvan luidden de klokken van de Geboortekerk. Tegelijkertijd lieten 65 kerken in 17 landen de klokken luiden als teken van solidariteit.

In het programmaboekje van de gemeente Bethlehem staan 26  evenementen vermeld. Op 29 november begonnen de feestelijkheden met  de jaarlijkse kerstmarkt. Pas op 18 januari vindt het laatste evenement plaats, als de Armeense patriarch een kerstreceptie houdt.

Bewegingsvrijheid

Ook aan de politiek is gedacht. Op 6 december holden joggers met kerstmutsen op van de scheidingsmuur naar het Kribbeplein onder het motto „Laat ons rennen: het recht op bewegingsvrijheid”. Dat laatste slaat op de permissies die Palestijnen in de regio van Bethlehem moeten hebben om naar Israël te reizen. Bovendien is er een scheidingsbarrière aangelegd tussen Bethlehem en Jeruzalem. Israël ging over tot de bouw van deze barrière na een groot aantal terreuraanslagen.

De gemeente Bethlehem doet haar best het Kribbeplein voor de Geboortekerk mooi te maken. Zo is er extra groenvoorziening aangebracht. In de Geboortekerk zelf is nog een groot restauratieproject aan de gang. Van de tien miljoen dollar die ervoor nodig is, heeft de Palestijnse regering van Mahmoud Abbas twee miljoen dollar betaald. De rest is grotendeels door donoren in het buitenland bijeengebracht.

Foto boven: burgemeester Vera Baboun van Bethlehem. © Alfred Muller

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close