Netanyahu veilig op de troon

Meer dan tien jaar is Netanyahu nu premier geweest van Israël. In de jaren 1996 tot 1999 leidde hij de regering en vanaf 2009 opnieuw.  Rivalen roeren zich, maar voorlopig haalt niemand de Likoedleider in.

Het gevaar van Isaac Herzog is geweken. Zijn Zionistische Unie  (de Arbeiderspartij en Hatnuah) is voor een terugtrekking uit de Westoever. Maar verder gaat deze centrumlinkse partij steeds meer lijken op een grijze middenpartij, die geen alternatief biedt.

Ook de minister van Financiën, Moshe Kachlon van Kulanu, vormt geen bedreiging. Hij had beloofd iets te doen aan de scheefgetrokken loon- en prijzenverhouding. Toegegeven, hij heeft prijsverlagingen doorgevoerd en aan loonsverhogingen wordt gewerkt. Maar het échte probleem – de torenhoge woonlasten – wordt met de dag groter.

Meer kans 

Laten we kijken naar kandidaten die meer kans maken. Yair Lapid van oppositiepartij Yesh Atid wordt populairder met zijn commentaren die het goed doen bij het seculiere midden. Zijn partij wil dat ultraorthodoxe Joden in het leger dienen en dat er een tweestatenoplossing komt. Maar de concessies die hij wil doen zijn beperkt, zodat hij toch in het centrum blijft staan.

De enige dreiging in de Likoed zelf wordt mogelijk Gideon Sa’ar. Deze vroegere minister van Binnenlandse Zaken is weliswaar uit de politiek gestapt, maar hij blijft in het nieuws door voortdurend zijn opinie te ventileren. Zoals het nu gaat, is het niet goed, zegt hij. Zo is een hardere aanpak van Palestijnen nodig om een einde te maken aan de aanslagen. Sa’ar sluit het niet uit dat hij terugkeert naar de politiek.

En dan is er nog de man die iedereen in spanning houdt. Gaat hij de politiek in? En zo ja, bij welke partij?

Grote populariteit

Gabi Ashkenazi verwierf grote populariteit als chef-staf van het leger na de oorlog tussen Israël en Hezbollah in 2006. Deze oorlog eindigde niet in een snelle en verpletterende overwinning voor Israël. Het geloof is wijdverbreid dat het aan hem te danken is dat het leger daarna weer sterk en efficiënt werd. Over zijn politieke denkbeelden is weinig bekend, maar wie hem kennen, zeggen dat hij in elk geval gematigd is.

Volgens mediaberichten zou de onder Herzog in elkaar schrompelende Zionistische Unie hem graag aan boord willen hebben. Maar de vroegere opperbevelhebber zou geloven dat een offensief tegen Netanyahu alleen kans van slagen heeft met een manoeuvre vanuit het middenrechts. Er moet dus een soort bolwerk komen van rechtse partijen en centrumpartijen. Gideon Sa’ar, Yair Lapid of Gabi Ashkenazi zou dat kamp kunnen leiden.

Of dit kans van slagen heeft? Opiniepeilingen laten een trend zien: aan de ene kant heeft een groot gedeelte van het publiek genoeg van Netanyahu, aan de andere kant zien te weinig Israëliërs op dit moment een alternatief. Zet de bovengenoemde namen in een poll tegen elkaar af, en Netanyahu staat bovenaan.  Voorlopig zit hij dus veilig op de troon.

Foto: Premier Benjamin Netanyahu and Sara Netanyahu op de Golanhoogte begin deze maand. Haim Zach, GPO

Informatief, analyserend, opiniërend, kort. Altijd met foto. Elke zaterdag in het RD.nl de rubriek ‘Israël Ingezoomd’.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close