„Relatie tussen Israël en Berlijn is goed”

JERUZALEM. De betrekkingen tussen Israël en Duitsland zijn en blijven „nauw en goed.” Dat zei een hooggeplaatste Israëlische functionaris naar aanleiding van een artikel vorige week in het Duitse weekblad Der Spiegel waarin stond dat topfunctionarissen in Berlijn Israël niet meer onvoorwaardelijk willen steunen.

„Het lijkt erop dat deze verklaringen een binnenlandse poging in Duitsland zijn om Merkel aan te vallen voor haar nauwe relaties met premier Netanyahu”, aldus de anonieme Israëlische bron.

Der Spiegel schreef dat adviseurs van bondskanselier Angela Merkel woedend waren toen het gratis dagbad Israel Hayom op 16 februari meldde dat Merkel had gezegd dat „dit de tijd niet is voor twee staten.”

Zij zou dit hebben laten weten tijdens overleg in Berlijn. Volgens Der Spiegel verdraaide Netanyahu haar woorden zó dat het leek alsof zij zijn politiek steunde. „In werkelijkheid had Merkel Netanyahu herhaaldelijk duidelijk gemaakt dat zij gelooft dat de gevolgen van de bouw in de Israëlische nederzettingen in de bezette gebieden desastreus zijn.”

Merkel is ervan overtuigd dat de nederzettingen het onwaarschijnlijk maken dat er nog een Palestijnse staat kan worden opgericht.

„Apartheidsregime”

Zij en de minister van Buitenlandse Zaken, Frank-Walter Steinmeier, denken dat alleen een tweestatenoplossing kan voorkomen dat Israël een „apartheidsregime” krijgt.

Merkel heeft volgens Der Spiegel de hoop verloren dat het vredesproces kan worden herstart zolang Netanyahu aan de macht blijft.

Tijdens een bezoek van de Palestijnse president Mahmoud Abbas aan Berlijn onlangs, zei ze te begrijpen dat hij de Veiligheidsraad van de VN benadert om vooruitgang te boeken. Ook de claim van Netanyahu dat de EU regels voor producten in de nederzettingen verwant zijn aan de anti-Joodse boycot, wordt niet langer serieus genomen bij de Kanselarij.

Het Franse Initiatief

Israëls reactie op het zogeheten „Franse initiatief” leverde de afgelopen dagen eveneens krantenkoppen op in Israël. Een Israëlische zegsman ontkende zondag dat Israël het initiatief heeft verworpen.

Wat Israël wel heeft gezegd dat is dat het vasthoudt aan zijn positie dat de beste manier om het conflict tussen Israël en de Palestijnen op te lossen, „directe, bilaterale onderhandelingen” zijn.

Frankrijk is van plan over enkele weken een internationale conferentie in Parijs bij elkaar te roepen te spreken over een vredesdeal tussen Israël en de Palestijnen.

Hoofdrolspelers niet uitgenodigd

Vertegenwoordigers van een aantal Arabische landen, de Verenigde Staten, Rusland, de Europese Unie en de Verenigde Naties moeten de bijeenkomst bijwonen. Parijs nodigt de hoofdrolspelers, Israël en de Palestijnse Autoriteit, niet uit. Zij mogen wel komen op een vredesconferentie die Frankrijk later dit jaar hoopt te organiseren.

Israël is bereid de directe besprekingen met de Palestijnen „onmiddellijk zonder voorwaarden vooraf te beginnen”, aldus een verklaring van het kantoor van premier Netanyahu. „Eke andere diplomatiek initiatief distantieert de Palestijnen van directe onderhandelingen.”

Twee jaar geleden werden de directe onderhandelingen tussen Israël en Palestijnen afgebroken. In het kabinet van Netanyahu bestaat momenteel grote tegenstand tegen een Palestijnse staat naast Israël.

Foto: Kanselier Angela Merkel ontving in februari premier Benjamin Netanyahu en zijn vrouw Sara Netanyahu in het Historisch Museum van Berlijn. Amos Ben Gershom, GPO

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close