Andrew White: ‘Geen terugkeer christenen naar Mosul’

JERUZALEM – Christenen die zijn gevlucht uit Mosul en de Vlakte van Ninevé in Noord-Irak, zullen niet terugkeren naar hun woonplaatsen.

Dat verwacht kanunnik Andrew White, de voormalige voorganger van de anglicaanse St. George’s Church in Bagdad. De Britse geestelijke sprak woensdag op het Loofhuttenfeest, dat  door de Internationale christelijke Ambassade in Jeruzalem werd georganiseerd.

„De meeste Iraakse christenen in Irak hebben hun thuisland in Mosul en Ninevé”, zei White. „Ze zijn allemaal vertrokken. De verovering van Mosul geeft de gemeenschap geen hoop. Ze zeggen: We gaan nooit meer terug. Wat we daar hebben meegemaakt is té erg geweest.”

De meesten zijn nu in Jordanië en Libanon, waar ze een nieuw leven proberen op te bouwen. Hij verwacht dat ze vast blijven houden aan hun identiteit als Iraakse christenen. „Ze hebben 2000 jaar lang de Gezalfde van Israël gevolgd in het verre Babylon.”

Beeld: Kanunnik Andrew White en peetdochter Hannah Rivka in de internationale Narkis Straat Kerk in Jeruzalem. © Alfred Muller
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close