Aan IS verbonden brigade geen partij voor Israël

JERUZALEM  – Israël werd zondagochtend voor zover bekend voor de eerste maal aangevallen door een aan de IS verbonden terreurorganisatie. Het leger sloeg de aanval af, en de terroristen werden gedood.

De confrontatie deed zich voor tussen het Israëlische leger en de zogeheten Khalid ibn al-Walid Brigade. De uitwisseling van vuur vond plaats in een strook aan de Israëlische zijde van de grens, maar achter het hekwerk dat parallel aan de grens loopt.

Khalid ibn al-Walid was een compagnon van de islamitische profeet Mohammed. Deze militie noemde zich voorheen de Yarmouk Martelarenbrigade en heeft trouw gezworen aan IS. De groep, die bestaat uit enkele honderden terroristen, houdt zich op in Zuidwest-Syrië, in de buurt van de grens met Israël en Jordanië.

Mortieren over de grens

Sinds de Syrische burgeroorlog begon, zijn er verschillende keren mortieren en raketten op Israël terechtgekomen. In de meeste gevallen ging het om projectielen die milities in Syrië op elkaar afschoten en per ongeluk over de grens met Israël vlogen. In andere gevallen werd bewust de loop op Israël gericht. Of een beschieting nu wel of geen opzet was, in alle gevallen heeft het Israëlische leger direct teruggeschoten. Israël duldt geen beschietingen op zijn grondgebied.

De Khalid ibn al-Walid Brigade schoot zondag op een Israëlische elite-eenheid. De Golani-soldaten hadden zich blijkbaar onvoldoende gecamoufleerd en de terroristen ontdekten hen. De eenheid schoot terug. Met de hulp van de Israëlische luchtmacht werden de terroristen geliquideerd.

De luchtmacht bombardeerde gisteren ook nog een post van deze groep. Het ging om een positie die vroeger in handen was van een legermacht van de Verenigde Naties, UNDOF.

Confrontaties

Het is onbekend of het incident een gevolg was van verandering in het beleid van IS of omdat het ging om een eenmalig incident. Tot nu toe deed de aan IS verbonden brigade zijn best confrontaties met Israël te vermijden. IS heeft namelijk al genoeg vijanden in Syrië zelf.

Het is waarschijnlijk dat het inderdaad om een eenmalig incident gaat. In dat geval is de beslissing de Israëlische soldaten aan te vallen door een plaatselijke commandant genomen. De confrontatie zal verder weinig gevolgen hebben.

De andere mogelijkheid is dat IS voor een ander beleid kiest. Dat is om punten te scoren in de Arabische wereld. In dat geval zal Israël zijn paraatheid in het grensgebied in het zuiden van de Golan nog verder moeten opvoeren. Israël zal bij zo’n scenario rekenen op meer aanvallen, inclusief zelfmoordaanslagen.
De brigade vormt in elk geval geen partij voor Israël. Deze kan weliswaar voor korte tijd zorgen voor incidenten in het grensgebied, maar het Israëlische leger zal de groep in korte tijd kunnen vernietigen.

Foto: Israëlische soldaten van de Golanibrigade. Alexi Rosenfeld, IDF Spokesperson’s Unit
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close