Archeologen kammen grot Q12 uit

Archeologen zeggen dat ze een twaalfde grot hebben gevonden waarin leden van de Dode Zeesekte 2000 jaar geleden boekrollen verborgen.

De grot bevindt zich dicht ten westen van Qumran, in een rotswand bij de noordwestelijk kust van de Dode Zee.

Dr. Oren Gutfeld en Ahiad Ovadia van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem voerden het onderzoek uit. Dr. Randall Price en studenten van de Liberty Universiteit in de Amerikaanse staat Virginia hielpen mee.

Leeg

Tot voor kort dachten wetenschappers dat er elf grotten bestonden waarin leden van de Qumransekte rollen hadden verborgen. Voor het eerst in zestig jaar is er nu een nieuwe grot ontdekt waarin boekrollen werden bewaard, aldus Gutfield en Ovadia. De grot moet volgens hen Q12 genoemd worden. De letter Q staat voor Qumran.

De archeologen vonden geen beschreven rollen. De kruiken die er lagen bleken leeg en gebroken. Ze bleken te zijn verstopt in nissen in de rotswanden of diep in een tunnel aan het einde van de grot.

De onderzoekers vonden ook ijzeren koppen voor pikhouwelen zoals die in de jaren vijftig van de vorige eeuw werden gebruikt. Ze veronderstellen daarom dat de beschreven rollen midden vorige eeuw door bedoeïenen zijn geroofd.

Wel troffen ze een rol aan die klaargemaakt was om te worden beschreven. Verder vonden ze kruikdeksels, een leren draad om om een opgerolde rol te doen, een doek om om een rol te wikkelen en materiaal om de fragmenten van de manuscripten aan elkaar te bevestigen.

Verder bleken er zich in de grot vuurstenen, pijlhoofden en een versierde stempel te bevinden. De archeologen vermoeden dat de grot tussen 8000 en 3200 jaar voor Chr. was bewoond.

Operatie Boekrol

Het archeologisch onderzoek werd uitgevoerd in het kader van Operatie Boekrol. De Israëlische Oudheidkundige Dienst begon deze om systematisch onderzoek te doen in de grotten rond de Dode Zee. Kenners sluiten niet uit dat er in de toekomst nog meer belangrijk materiaal wordt gevonden.

In de periode van de tweede tempel (536 voor Christus tot 70 na Christus) woonde in Qumran een Joodse sekte. Deze mysterieuze groep maakte boekrollen, die verborgen werden in de grotten rond de nederzettingen.

Bedoeïenen vonden de rollen in het midden van de vorige eeuw en wilden ze op de zwarte markt verkopen. Later zetten archeologen hun zoektocht naar oude manuscripten voort.

In totaal hebben zij in elf grotten ongeveer 900 manuscripten gevonden, die in duizenden fragmenten uiteen waren gevallen. Ze bestaan uit Bijbelse, apocriefe en sektarische geschriften in de talen Hebreeuws, Aramees en Grieks. Ze werden geschreven van het einde van de derde eeuw voor Christus tot de eerste eeuw na Christus.

De manuscripten vormen de belangrijkste archeologische vondst voor het jodendom en het christendom in de 20e eeuw. Ze bieden wetenschappers een schat aan informatie over de Tweede Tempelperiode.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Dit artikel verscheen ook in www.rd.nl.
Beeld: Casey L. Olson and Oren Gutfeld
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close