Atrium Tabghakerk in Galilea weer open

TABGHA. Met een interreligieuze ceremonie is zondag het atrium van de Kerk van de Vermenigvuldiging van de Broden en de Vissen in Tabgha, aan het Meer van Galilea, heropend.

De opening werd verricht de rooms-katholieke kardinaal Rainer Woelki uit Keulen, de president van de Duitse Vereniging voor het Heilige Land, die de kerk beheert. De bijeenkomst werd bijgewoond door de Israëlische president Reuven Rivlin en zijn vrouw Nechama Rivlin.

In juni 2015 staken Joodse extremisten de ingang en het atrium van de kerk in brand. Twee personen in een klooster dat naast de kerk staat moesten in het ziekenhuis worden opgenomen wegens rookvergiftiging. De daders brachten ook antichristelijke graffiti aan. Ze werden gearresteerd en in staat van beschuldiging gesteld.

Attractie

De kerk aan het Meer van Galilea is een belangrijke attractie voor pelgrims en toeristen. Het gebouw staat op een plek waar in de vierde eeuw al een kleine kerk stond.

De opruimwerkzaamheden en de reconstructie hebben bijna een miljoen euro gekost. De kerk schat de indirecte kosten, waaronder inhoud van een winkel, op 350.000 euro. De staat heeft na lange onderhandelingen 370.000 euro betaald. Donoren hebben 900.000 bijeengebracht.

„We staan op voor godsdienstvrijheid omdat wij als volk heel goed weten wat religieuze vervolging betekent”, zei president Rivlin zondag. „We staan op voor godsdienstvrijheid omdat we een democratische staat zijn. Iedereen heeft het recht God te aanbidden op zijn manier.”

Belang ontmoeting 

Rabbijn Alon Goshen-Gottstein sprak over het belang van de ontmoeting tussen aanhangers van verschillende godsdiensten. „De jonge jongens die de kerk in brand staken vielen christenen aan die ze niet kennen. De wortel van ons probleem is vervreemding. We kennen het gezicht van de ander niet.”

De Duitse ambassadeur in Israël, dr. Clemens von Goetze, en een geestelijke leider van de druzen, Sheikh Muwaffak Tarīf, woonden de plechtigheid eveneens bij.

pres-rivlin-at-tabgha

Foto van het atrium en de kerk aan de bovenzijde van de pagina: Alfred Muller
Foto van president Rivlin te midden van geestelijke leiders: presidentskantoor.
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close