Israël hoopvol over verhoudingen met nieuwe Franse president

Franse Israëliërs hoefden niet lang na te denken toen zij op zondag 7 mei in de stembureaus stonden. De Franse ambassade in Tel Aviv deelde mee dat in Tel Aviv en Haifa 96 procent van de kiesgerechtigden een stem uitbrachten op Emmanuel Macron. Marine Le Pen van het Front National moest genoegen nemen met een luttele 4 procent.

De afkeer van Le Pen onder de in Israël wonende Franse burgers is goed te begrijpen. Haar uitspraken waren voldoende om de kiezers schrik aan te jagen. Op 9 april zei ze dat Frankrijk „niet verantwoordelijk is voor Vel d’Hiv.” Zij doelde op de massale arrestatie van Joden in Parijs in juli 1942. Door Franse politieagenten wel te verstaan. De nazi’s zonden hen vervolgens naar dodenkampen.

Le Pen liet ook weten dat Franse Joden straks geen dubbele nationaliteit meer mogen hebben. Het wordt kiezen: Israëlisch of Frans staatsburger. Verder heeft ze zich uitgesproken tegen het dragen van religieuze symbolen.

Monument

Macron presenteerde zich totaal anders. Op 30 april bracht hij een bezoek aan het monument voor de martelaren van de deportatie in Parijs. Hij is voor goede relaties met Israël. Als minister van Economische zaken bracht hij in september 2015 een bezoek aan de Joodse natie. Hij had toen geen ontmoeting met Netanyahu, want hij had zich nog niet kandidaat gesteld voor president.

Hij sprak daar wel met parlementariër Erel Margalit, de mogelijke
nieuwe leider van de Arbeiderpartij. Deze vroegere high tech ondernemer wisselde volgens The Jerusalem Post met Macron ideeën uit over Israël als start-up natie. Margalit verwacht dat Israël en Frankrijk straks nauw zullen samenwerken op economisch gebied.

De Franse politicus toonde ook belangstelling voor gezamenlijke Israëlisch-Palestijnse projecten in Bethlehem. Hij is tegen een boycot van Israëlische producten, maar vindt wel dat producten uit de Westoever een speciaal label moeten krijgen.

Tweestatenoplossing

Macron steunt de tweestatenoplossing. Dat betekent de oprichting van een Palestijnse staat, zodat Israël kan blijven bestaan als Joodse en democratische staat. Maar hij is  tegen erkenning van de staat Palestina op dit moment. Eenzijdige erkenning zal volgens hem de stabiliteit ondermijnen en de betrekkingen met Israël negatief beïnvloeden.

Vanwege Macrons eerdere werkzaamheden bij een bank van de Joodse Rothschildfamilie lag hij onder vuur van completdenkers en antisemieten. Twee dagen voor de verkiezingen werd bijvoorbeeld een kantoor van Macron in Normandië beklad met antisemitische leuzen.

Premier Benjamin Netanyahu feliciteerde Macron met zijn overwinning. De Likudleider schreef dat hij ernaar uitziet met Macron samen te werken. „Een van de grootste bedreigingen in de huidige wereld is de radicaal-islamitische terreur die Parijs, Jeruzalem en zovele andere steden in de wereld heeft getroffen. Frankrijk en Israël zijn al lange tijd bondgenoten en ik ben er zeker van dat we onze relaties zullen verdiepen.”

Foto: Toeristen op weg naar het Louvre en verkiezingsposters in Parijs tijdens de verkiezingen. Met dank aan Lorie Shaull, CC Flickr.
Israel Ingezoomd: RD-correspondent Alfred Muller levert wekelijks vanuit Jeruzalem commentaar op gebeurtenissen in Israël. Vandaag: wat betekent Macrons overwinning voor Israël?
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close